afbeelding versterkt overstromingen

20 juli – Dag van Nationale Rouw voor de Slachtoffers van de Overstromingen (BE) | Internationale Schaakdag | Maanwandeling Dag | Internationale Cake Dag | Wereld Spring Dag | Internationale Ride MTB Dag | Offerfeest | Nijmeegse Vierdaagse


Dag van Nationale Rouw voor de Slachtoffers van de Overstromingen (BE)

Vandaag is een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de overstromingen in België. België is hard getroffen. Volgens de cijfers* van gisteren komt het officiële aantal dodelijke slachtoffers van de overstromingsramp op 31. Hiervan zijn intussen 19 personen geïdentificeerd. Het aantal mensen dat vermoedelijk vermist of onbereikbaar, is 70. Op verschillende locaties controleren ingenieurs de stabiliteit van gebouwen. Tot aan gisteren waren een aantal lokale wegen nog afgesloten. Terecht dat de Belgische regering heeft besloten tot een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van de overstromingen.

* cijfers afkomstig van crisiscentrum.be

Net zoals in alle landen die getroffen zijn door overstromingen verkeren de getroffenen in shock, zij kunnen niet bevatten wat hen is overkomen. We hebben allemaal de (drone)beelden op televisie gezien. En wat je ziet zijn steden en dorpen die verwikkeld waren in een oorlog zonder bommen. Zo verwoestend was het water, niemand en niets ontziend. En daarom mensen, speel niet de ramptoerist maar steek je handen uit de mouwen en bied hulp aan. Daar hebben de slachtoffers behoefte aan. Ze hebben niet de behoefte aan filmende, koffiedrinkende, frietjes etende ramptoeristen. Schaam je als je daar toebehoort. Schaam je diep!

Mogelijk de zwaarste overstromingen ooit

Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei afgelopen vrijdag (16-07) dat de overstromingen van vorige week mogelijk de zwaarste overstromingen zijn die ons land ooit zijn overkomen. Vanwege de velen slachtoffers kondigde hij diezelfde nog een dag van nationale rouw af. De vlaggen hangen vandaag halfstok en wordt er om 12.00 uur een minuut stilte gehouden. De nationale feestdag op 21 juli zal minder uitbundig gevierd worden dan normaal. Het Bal National, traditioneel aan de vooravond van feestdag, is afgelast.

Internationale Schaakdag

Door de eeuwen heen hebben sport en spel de mensheid geholpen om tijden van crisis te overleven. Sport en spel hebben de kracht om angsten te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren. Hoewel de uitbraak van het coronavirus de meeste sport- en spelactiviteiten heeft gedwongen af te schalen, heeft schaken opmerkelijke veerkracht, aanpassingsvermogen en een zeer sterke oproepkracht getoond in tijden van pandemie.

In de afgelopen maanden is de algemene belangstelling voor schaken naar verluidt verdubbeld, waarbij meer spelers dan ooit samenkomen om deel te nemen aan schaakevenementen die steeds vaker via online platforms worden gehouden. Lang leve schaken. Lang leve Internationale Schaakdag.

Welke dagen staan er nog meer te prijken op de kalender

Onderstaand evenement heeft een andere invulling gekregen door COVID-19

Deel dit bericht