20 januari – Twitter meldt: Er is iets technisch fout.

De hel brak los! Twitter lag er uit!

“Er is iets technisch fout, bedankt voor het opmerken. We gaan het zo spoedig mogelijk oplossen”.

Deze storing trof niet alleen Nederland maar trad wereldwijd op. Miljoenen mensen in paniek, Facebook overspoeld met berichten. Alle online kranten struikelde over elkaar heen om de “storing” bij Twitter te melden. Het NOS-journaal meldde dat Twitter nog geen idee had van de oorzaak van de “storing”. Vooral in Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en Nederland zouden mensen last hebben van de storing.

Twitter zelf liet via een tweet weten (hoe handig is dat?) dat sommige gebruikers moeite hebben om op Twitter te komen. Een understatement!

Storing of hackaanval?

Mijn eerste gedachten gingen niet uit naar een storing, eerder naar dat de onlineberichtendienst Twitter het doelwit was van een hackaanval. Heel onwaarschijnlijk is dat niet, er zullen genoeg mensen azen op de telefoonnummers, e-mailadressen en IP-adressen van de Twitter-gebruiker. Een waar Walhala voor de frauders onder ons, toch?

Of zit IS hier soms achter? Behoort ook tot de opties want door een geslaagde hackaanval kunnen ze laten zien hoe ver hun arm reikt. Dat ze “de goddeloze honden” uit de USA en de rest van de wereld de baas zijn.

Islamitische Staat ha(c)kt er vrolijk op los

In 2015 bijvoorbeeld werd het Twitteraccount van de Amerikaanse centrale strijdkrachten (@centcom) gehackt door aanhangers van Islamitische Staat (IS of ISIS). Er werden allerlei berichten op hun account gezet door IS-aanhangers zoals: “We zullen niet stoppen! We weten alles van jullie, jullie vrouwen en kinderen”, en “Amerikaanse soldaten, we komen er aan! Kijk uit!”.

Deze groep heeft ook persoonlijke gegevens en telefoonnummers gepost van het hoofd van de CIA, FBI en de National Security Agency.

CyberCaliphate

Deze groep IS-strijders opereren onder de naam CyberCaliphate. Het CyberCaliphate is opgezet door IS-strijder Junaid Hussain uit Birmingham. Deze man werd ondermeer verdacht van het hacken en lekken van persoonlijke informatie van de toenmalige premier Tony Blair.

Hussain, aka ( ook bekend als ) Abu Hussain al-Britani, was veel meer dan alleen een computer hacker, hij was een sleutelfiguur in de beweging. Zo zou hij ook betrokken zijn bij het online zetten van een dodenlijst van medewerkers van het Amerikaanse leger.

Sinds de vermoedelijke dood van Hussain in augustus 2015 heeft het CyberCaliphate weinig meer van zich laten horen. Of toch wel???

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.