afbeelding versterkt lelijke truien dag

20 januari – Lelijke Truien Dag | Internationale Dag van Acceptatie | Pinguïn Bewustwordingsdag | Heilige Sebastianus | Sterfdag Johnny Weissmüller (Tarzan) | Verjaardag Koningin Mathilde (België) | Week van Snoepgoed

10 jaar Lelijke Truien Dag

Sinds 2012 is het de traditie om op de derde donderdag van januari, om zonder schroom, je aller lelijkste trui aan te trekken en dat vol enthousiasme te delen op social media. En dat hebben we 7 jaar op een rij massaal gedaan, maar de initiatiefnemers van Dag van de Lelijke Trui hebben besloten om met deze dag te stoppen. Op 30 november 2018 stond op hun facebookpagina dit bericht te lezen: WE STOPPEN ER MEE! Wat ooit begon als een ludieke grap groeide uit tot iets waarbij we steeds meer werk kregen om alles bij te houden. Die puf is er niet meer. Het was een lastige beslissing, maar dit maakt nu tijd vrij voor andere dingen. Wie weet… We hopen echter dat jullie blijven shinen in die lelijke truien! Hou um recht! KEEP THE LELIJKE TRUIEN ALIVE! Op welk tijdstip van het jaar dan ook…

Maak een selfie op Lelijke Truien Dag

Dus hoppakee, laten we deze jonge traditie die 10 jaar geleden begon niet verloren gaan. Kom op, wees moedig en duik diep in je kast, op zoek naar die ene lelijke trui die je al jaren niet meer durft aan te trekken omdat het echt niet meer kan. Vandaag is de dag dat het wel kan! Ik daag je uit! Maak een selfie met je aller lelijkste trui, plaats deze op social media en gebruik hashtag #lelijkstetruifie of #lelijketruiendag.

Internationale Dag van Acceptatie

De Internationale Dag van Acceptatie wordt sinds 2010 gevierd en is gebaseerd op het principe van de 3 E’s: Embrace. Educate. Empower. Acceptance is created from an Empowered movement that Educates others to Embrace diversity and Love Life by seeing beyond abilities. Acceptatie ontstaat uit een krachtige beweging die anderen leert diversiteit te omarmen en van het leven te houden door verder te kijken dan alleen maar iemands vaardigheden te zien. Wellicht is er een betere vertaling te bedenken maar verder dan dit kom ik niet. Ik sta open voor suggesties.

Waarom een rolstoelhart-symbool?

In het ideale geval staat het symbool voor een samenleving die mensen met een specifieke zorgbehoefte accepteert en behandelt als gelijken. Maar ook staat het symbolisch symbool voor de mensen met een specifieke zorgbehoefte die zichzelf waarderen en de uitdagingen waar tegen zij aanlopen accepteren. Het rolstoelhart-symbool vertegenwoordigt de persoon, niet de perceptie van de samenleving van hem of haar. En ik weet uit eigen ervaring wat die perceptie inhoudt. Even  kort door de bocht: zodra je in een rolstoel zit, tel je niet meer mee.

Pinguïn Bewustwordingsdag

De Amerikaanse Pinguïn Bewustwordingsdag (Penguin Awareness Day) moet je niet verwarren met Wereld Pinguïn Dag (World Penguin Day) die jaarlijks op 25 april wordt gevierd. Het grootste verschil is dat op deze dag Penguin Watch maar liefst 500.000 pinguïn foto’s online vrijgeeft. De bewustwordingsdag probeert, zoals de naam al zegt, mensen ergens van bewust te maken. Beide dagen streven hetzelfde na. Mensen wakker schudden. Als namelijk in dit tempo de vernietiging (klimaatverandering) en vervuiling van het leefgebied van de pinguïns doorgaat dan gaan er koppen rollen. Ik overdrijf echt niet. Van de in totaal 18 soorten die in de wereld leven zijn 12 geclassificeerd als bedreigd of kwetsbaar.

Heilige Sebastianus

Wie is Sebastianus? Op kenteringen.nl staat het volgende te lezen: Sebastianus (Sebastiaan) is onder andere patroonheilige voor oorlogsslachtoffers, schutters, soldaten, oorlogsinvaliden, stervenden en tig ziekten. Eveneens van atleten en homoseksuelen. Zijn naam is daarnaast verbonden aan de typische Sebastiaanskou. Dat is de periode van 16-26 januari waarin het meestal erg koud is en er weinig neerslag valt. De weerspreuk voor 20 januari is dan ook: “Sebastiaan die het were maakt, doet het vriezen dat het kraakt”en “Sint Basje is een hard gastje”.

De 1 verjaard, de ander sterft. En intussen pakken we een snoepje

Deel dit bericht