20 januari – Dag van Acceptatie | Wereld Sneeuwdag | Wereldreligiedag | Week van Gebed

Internationale Dag van Acceptatie

De Internationale Dag van Acceptatie wordt sinds 2010 gevierd en is gebaseerd op het principe van de 3 E’s: Embrace. Educate. Empower. “Acceptance is created from an Empowered movement that Educates others to Embrace diversity and Love Life by seeing beyond abilities.” Acceptatie ontstaat uit een krachtige beweging die anderen leert diversiteit te omarmen en van het leven te houden door verder te kijken dan alleen maar iemands vaardigheden te zien. Wellicht is er een betere vertaling te bedenken maar verder dan dit kom ik niet. Ik sta open voor suggesties.

De Internationale Dag van Acceptatie staat in het teken van maatschappelijke acceptatie van personen met een specifieke zorgbehoefte en, om de in 2009 op 24-jarige leeftijd overleden, Annie Hopkins te eren. Zij was mede-oprichter van 3E Love en ontwerpster van het gepatenteerde internationale symbool van acceptatie; het rolstoelhart-symbool. Dat rolstoelhart-symbool ontwierp Annie in 2004 al toen zij en haar broer Stevie nog studenten waren aan de universiteit van Illinois.

Wat betekent het rolstoelhart-symbool?

In het ideale geval staat het symbool voor een samenleving die mensen met een specifieke zorgbehoefte accepteert en behandelt als gelijken. Maar ook staat het symbolisch symbool voor de mensen met een specifieke zorgbehoefte die zichzelf waarderen en de uitdagingen waar tegen zij aanlopen accepteren. Het rolstoelhart-symbool vertegenwoordigt de persoon, niet de perceptie van de samenleving van hem of haar. En ik weet uit eigen ervaring wat die perceptie inhoudt. Even  kort door de bocht: zodra je in een rolstoel zit, tel je niet meer mee.

Wereld Sneeuwdag

De internationale skifederatie (FIS) is de initiatiefnemer voor World Snow Day. Zij wil met deze dag wereldwijd de wintersport promoten en richt zich specifiek op de groep van 4 tot en met 14 jarigen.
In Nederland organiseert de Stichting Onbeperkt Doen op zaterdag 6 april de Nederlandse Sneeuwdag! Op deze dag kunnen mensen met een verstandelijke beperking (vanaf 4 jaar) tegen een kleine vergoeding leren skiën, zitskiën of sleeën. Als je meewilt doen of je wilt vrijwilliger zijn, schrijf je dan op tijd in want vol is vol!

Wereldreligiedag

Sinds 1950 vindt jaarlijks op de derde zondag van januari Wereldreligiedag plaats. Het initiatief voor Wereld Religie Dag nam in 1949 de Baha’i beweging van de Verenigde Staten. Het overkoepelende doel van de Wereldreligie Dag is om de eenheid en gelijkwaardigheid van de verschillende religies te benadrukken. Het idee achter de dag is dat de wereld verbonden is door gemeenschappelijke gedeelde overtuigingen van alle religies.

Week van Gebed ( 20 t/m 27 januari)

Wist je dat al meer dan honderd jaar Week van Gebed bestaat? Ik niet. Kan je het nog sterker vertellen, in de geschiedenis van de Evangelische (Zendings)alliantie blijkt al ruim 150 jaar de traditie te bestaan om het nieuwe jaar met de Week van Gebed in Gods hand te leggen. Ik gooi er nog een “de Slimste Mens” feitje er tegen aan: de Evangelische Alliantie in Nederland heet sinds 21 mei 2015 MissieNederland.

Recht voor ogen

De centrale Bijbeltekst van de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen komt dit jaar uit het boek Deuteronomium 16 vers 10-20 en is aangedragen door christenen uit Indonesië. Het thema “recht voor ogen” haakt aan op de oproep om “recht te zoeken” uit het door de kerken in Indonesië gekozen hoofdstuk. Makkelijk verklaarbaar waarom zij voor dit thema hebben gekozen. In Indonesië zijn mensenrechtenschendingen en corruptie aan de orde van de dag, het recht is ver te zoeken.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.