19 januari – Nationale Tulpendag | Popcorn Dag | Women’s March

Nationale Tulpendag

Nationale Tulpendag: een dag voor onze nationale trots en het één na grootste export product, de tulp! Ik zeg wel onze nationale trots maar de “oer-Hollandse” tulp komt oorspronkelijk helemaal niet uit ons land. De oorsprong van de tulp ligt in de hoogvlaktes van Centraal-Azië en pas na vele omzwervingen kwam de tulp(enbol) via de Vlaamse botanicus Carolus Clusius in 1593 in Nederland terecht. Maar desondanks blijft het wel onze Nationale Tulpendag!

Opening tulpenseizoen op de Dam

Het tulpenseizoen loopt van januari tot eind april. In die periode zijn de meeste tulpensoorten verkrijgbaar bij de bloemist, supermarkt of bloemenkraam. De officiële opening van het tulpenseizoen vindt plaats op de Dam in Amsterdam. De Dam wordt door kwekers omgetoverd tot een heuse tulpenpluktuin met maar liefst 200.000 kleurrijke tulpen. En het mooie is je mag vanaf 13.00 de tulpen gratis plukken!

Wereld Popcorn Dag

Als je dan toch iets te vieren hebt vandaag doe het dan met popcorn want het is vandaag Wereld Popcorn Dag. Als rasechte zoetekauw prefereer ik logischerwijs de zoete popcorn, die zoute vind ik echt niet te (vr)eten. Daarentegen schijnt de zoute variant wel iets gezonder te zijn in vergelijking met de zoete. Sois!

De lekkerste popcorn maak je zelf!

Zet een grote pan (zonder deksel) op het vuur en bedek de bodem met een dun laagje olijfolie (kokosnootolie). Laat de olie goed heet worden maar niet walmen. Om te testen of de olie heet genoeg is kun je een paar maiskorrels in de pan doen. Draaien ze meteen hard rond dan is de olie heet genoeg. Leg daarna een laag gedroogde maïskorrels in de pan en doe de deksel op de pan. Schud vervolgens de pan zodat alle korrels met olie bedekt worden. Gooi niet te veel maïskorrels in de pan, want de korrels worden 7 tot 8 keer zo groot.

Laat ze rustig poppen en schuif de deksel een beetje schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Schud de pan nog een keer. Zet het vuur uit als er geen maïskorrels meer poppen. Laat de deksel nog even op de pan zodat ook de laatste korrels popcorn kunnen worden.

Zout of zoet of…..?

Bestrooi voor een zoute variant de popcorn met een halve theelepel zout en schud de pan nog een goed. Voor zoete popcorn strooi je er een eetlepel poedersuiker over en schud je de pan. Dat zijn de twee meest bekende varianten maar wat dacht je van om er zeezout, peper, kerriepoeder en paprikapoeder over heen te strooien? Of ga voor de Mexicaanse popcorn variant.

Meng een halve theelepel chilipoeder met het sap van een halve limoen en wat rasp van de schil. Nadat de popcorn gepoft is, meng je het mengsel er doorheen. Caramba, wat lekker!

Women’s March

Wat op 21 januari 2017 begon als een protestmars in Washington DC groeide uit tot een wereldwijde protestactie tégen haat, intolerantie en geweld en vóór wereldwijde solidariteit, voor mensenrechten in het algemeen en gelijke rechten in het bijzonder. Er liepen die dag 6 miljoen mensen verspreidt over zeven continenten mee. Een statement vanjewelste. Dit jaar wordt wereldwijd de Woman’s March op 19 januari gelopen. Ook in Groningen. In Amsterdam, hoe kan het ook anders, hebben ze een andere datum gekozen. Daar lopen ze de protestmars op 9 maart.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.