Tis weer Blue Monday
Ik ben vandaag verre van depressie, want ik mag vanavond naar de koorrepetitie van Popkoor Prestige Eindhoven. En als ik ergens blij van word dan is het wel zingen! Maar volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall en zijn (pseudo)wetenschappelijke formule [(W + (D – d)) x T^Q) / (M x N)] zou ik op de 3e maandag van januari me depri moeten voelen. Moeten wij zijn formule serieus nemen? Welnee joh, die hele Blue Monday was een marketingstunt van het Britse Sky Travel om mensen te verleiden tot het boeken van een vakantie naar de zon. Dat onthulde The Guardian-columnist Ben Goldacre al in 2006. Maar dankzij de jaar in jaar uit grote media-aandacht voor Blue Monday worden we wijsgemaakt dat we vandaag dus met z’n allen depressief behoren te zijn.
5e editie Depressiegala
Het enige grote voordeel van de media aandacht voor Blue Monday is dat er meer aandacht wordt besteed aan de vreselijke ziekte depressie. Er worden allerlei niet commerciële goede initiatieven bedacht om depressie meer bespreekbaar te maken. Eén van die initiatieven is het Depressiegala. Een vrolijke benefietavond waarop cabaretiers, auteurs en deskundigen vertellen over hun ervaringen met depressiviteit. Een ander initiatief is de MIND Blue Monday Runs en Walks om aandacht te vragen voor depressie. Natuurlijk wil de commercie ook een graantje meepikken van de Blue Monday hype door er een extra voordeel dag van te maken. Smakeloos!
Internationale Dag van Acceptatie
De Internationale Dag van Acceptatie wordt sinds 2010 gevierd en is gebaseerd op het principe van de 3 E’s: Embrace. Educate. Empower. “Acceptance is created from an Empowered movement that Educates others to Embrace diversity and Love Life by seeing beyond abilities.” Acceptatie ontstaat uit een krachtige beweging die anderen leert diversiteit te omarmen en van het leven te houden door verder te kijken dan alleen maar iemands vaardigheden te zien. Wellicht is er een betere vertaling te bedenken maar verder dan dit kom ik niet. Ik sta open voor suggesties.
Maatschappelijke acceptatie
De Internationale Dag van Acceptatie staat in het teken van maatschappelijke acceptatie van personen met een specifieke zorgbehoefte en, om de in 2009 op 24-jarige leeftijd overleden, Annie Hopkins te eren. Zij was mede-oprichter van 3E Love en ontwerpster van het gepatenteerde internationale symbool van acceptatie; het rolstoelhart-symbool. Dat rolstoelhart-symbool ontwierp Annie in 2004 al toen zij en haar broer Stevie nog studenten waren aan de universiteit van Illinois.
Week van het Handschrift
Altijd in de week waarin Internationale Dag van het Handschrift valt organiseert het Platform Handschriftontwikkeling de Nationale Week van het Handschrift. Een week waarin het schrijven met de hand extra aandacht krijgt. En dat is geen sinecure want in het digitale tijdperk waarin we nu leven wordt schrijven met de hand een ondergeschoven kindje. Dit jaar is het motto: “Handschrift in Beweging!” Wat kun je in deze week verwachten?
- schrijfactiviteiten voor basisscholen en onderbouw voortgezet onderwijs
- handschrift-gerelateerde-quiz
- het bordspel schriftgeheimen (sinds januari verkrijgbaar)
- studiedag “Basislessen in Beweging” op 22 januari in Hilversum (is volgeboekt)
- op 24 januari het symposium “Het Handschrift in Beweging!”