afbeelding versterkt werelddag voor landbouwdieren

2 oktober – Werelddag voor Landbouwdieren | Nationale Kringloopdag | Nacht van de Poëzie | Internationale Dag van de Geweldloosheid | Grootouderdag | Wereld Stoma Dag | Wereld Hoela-Hoep Dag | Weekend van de Klant (BE) | Week van het Nederlands (ook in BE) | Weekend van de Wetenschap | Euro Birdwatch | Weekend van de Wetenschap

Werelddag voor Landbouwdieren

Sinds 1983 wordt de jaarlijkse viering van Werelddag voor Landbouwdieren (WDFA) op 2 oktober, Gandhi’s verjaardag, georganiseerd. Werelddag voor Landbouwdieren biedt gewetensvolle mensen 2 dagen voor Dierendag de kans om de onschuldige levens van de landbouwdieren te herdenken. Een kans om hun vrienden en buren te vragen te stoppen met het subsidiëren van zinloze wreedheden aan de kassa van hun supermarkt. Elk jaar nemen honderden groepen en individuen over de hele wereld deel aan Werelddag voor Landbouwdieren.

Is dat nodig een Werelddag voor Landbouwdieren?

Ja, en dat zeg ik uit volle borst(en). En nee, ik ben geen lid van de Partij voor de Dieren of veganist of vegetariër. Ook ik houd van een stukje vlees of vis op mijn bord. Maar als je weet dat elk jaar naar schatting 70 miljard koeien, varkens, kippen, kalkoenen en andere levende dieren op het land worden gekooid, opeengepakt, beroofd, gedrogeerd, verminkt en gekweekt in de fabrieksboerderijen van de wereld. En dat ze daarna op brute wijze worden afgeslacht voor ons avondeten. En vergeet de talloze waterdieren niet die worden gevangen en verstikt door enorme trawlernetten, zodat we onze visfilet of tonijnsalade kunnen eten. Dan mag je daar mag best wel even bij stilstaan. En niet alleen vandaag!

Onder landbouwdier wordt verstaan: elk gewerveld dier dat gekweekt of gehouden wordt voor de productie van voedsel, wol, huid of bont of voor andere landbouwdoeleinden.

Wereld Stoma Dag

Elke drie jaar vieren stoma-organisaties over de hele wereld Wereld Stoma Dag en 2 oktober 2021 zal de 10e keer zijn dat dit speciale evenement plaatsvindt. Het motto van dit jaar, zoals vastgesteld door de European Ostomy Association, is: “De rechten van stomadragers zijn mensenrechten – altijd en overal!” Wereld Stoma Dag is een dag die in het keven is geroepen om het bewustzijn over een stoma en stomagebruikers te vergroten.

Stoma Awareness Day wordt daarentegen jaarlijks gehouden, en ook op de eerste zaterdag van oktober. Dit jaar valt deze dag valt samen met Wereld Stoma Dag. Wereld Stoma Dag wordt gesponsord door de International Stomy Association. UOAA blijft deze dag jaarlijks in de Verenigde Staten sponsoren en vieren om het bewustzijn te vergroten en de nationale zichtbaarheid van mensen met een stoma te vergroten. Doorgaan met het doorbreken van de stilte en een positief licht schijnen op wat zoveel levens heeft gered, daar draait het om.

En Gina vertel, welke dagen/weken en weekenden zijn er nog meer?

Deel dit bericht