2 november – Allerzielen | Dag voor de Uitbanning van Onbestrafte Misdaden tegen Journalisten

Allerzielen

Wist je dat Allerzielen voor het eerst werd gevierd in de Franse Benedictijnenabdij te Cluny in 998? Het was een gedenkdag voor alle gestorven kloosterbroeders. Voor de katholieken werd het een dag van gebed voor alle mensen die heengingen maar nog niet in de hemel zijn beland. Anno 2018 is Allerzielen een persoonlijke gedenkdag voor overleden dierbaren en vooral een familiegebeurtenis.

Nationaal Allerzielen Concert

De Nieuwe Philharmonie Utrecht geeft op zaterdag 3 november in TivoliVredenburg Utrecht het Nationaal Allerzielen Concert. Op het programma staan: Vivaldi, Zelenka, Lotti en Bach. Klik hier voor tickets.

Dag voor Uitbanning van Onbestrafte Misdaden tegen Journalisten

Op de International Day to End Impunity for Crimes against Journalists (IDEI) staan we dit jaar stil bij het feit dat de afgelopen twaalf jaar (2006-2017) ruim 1.000 journalisten om het leven zijn gekomen terwijl ze hun werk deden. Dat is om de vier dagen 1 dode en slechts 1 op de 10 van al deze moorden wordt daadwerkelijk onderzocht. De aanvallen op journalisten zonder dodelijke afloop scoren nog slechter.

Stop de straffeloosheid

Volgens de statistieken van International Federation of Journalists zijn er dit jaar al 74 journalisten en/of andere mediaprofessionals om het leven gekomen. De 2018 #endimpunity-campagne wil overheden en de facto-regeringen ter verantwoording roepen wanneer zij misdaden gericht tegen journalisten onbestraft laten. Alle onbestrafte misdaden moeten openbaar worden gemaakt en worden aangepakt. De focus van 2018 ligt op de volgende vijf landen: Afghanistan, Democratische Republiek Congo (DRC), Malta, Mexico en Jemen.

Geen woorden maar daden!

In 2016 braken in Congo rellen uit die voor politieke onrust zorgde. Sindsdien worden journalisten en buitenlandse correspondenten blootgesteld aan meer geweld en intimidaties, zeker na aanloop van de aankomende verkiezingen op 23 december. In Malta wordt de persvrijheid bedreigd sinds de moord in 2017 op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. In Mexico zijn sinds 2010 minstens 86 journalisten en persmedewerkers vermoord, waarvan 8 dit jaar. In Argentinië zijn dit jaar al 16 doden gevallen en in Jemen 8.

Wanneer daders niet worden veroordeeld of ter verantwoording worden geroepen lopen journalisten alleen maar meer gevaar! Je kunt dus gerust stellen dat regeringen falen ten aanzien van het beschermen van journalisten en andere mediaprofessionals. Waarom nemen overheden hun verantwoordelijkheid niet en treffen ze maatregelen tegen degenen die journalisten aanvallen, bedreigen, ontvoeren en vermoorden? Er kan geen sprake van persvrijheid zijn als journalisten ten prooi vallen aan corruptie, intimidatie of mensenrechtenschendingen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.