2 december – Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij

Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij

Je kunt rustig stellen dat de koloniale slavernij is vervangen door de moderne slavernij. Moderne slavernij is de overkoepelende term voor zaken zoals dwangarbeid, schuldbinding, gedwongen huwelijken, mensenhandel, kinderarbeid, rekrutering kindsoldaten, gedwongen arbeid of seksuele uitbuiting. In wezen verwijst het naar situaties van uitbuiting die een persoon niet kan weigeren of verlaten vanwege bedreigingen, geweld, dwang, misleiding en/of machtsmisbruik. Helaas is uitbuiting en onderdrukking van alle tijden en komt in vele soorten en maten voor én is dichterbij dan je denkt.

50 for Freedom campagne

Het Protocol van de Internationale Arbeidsorganisatie inzake gedwongen arbeid zou bij miljoenen mensen die vastzitten in moderne slavernij hun hoop op vrijheid kunnen herstellen. Maar daarvoor moet eerst het protocol wereldwijd worden geratificeerd En daar is de 50 for Freedom campagne opgericht. De campagne heeft namelijk als doel om voor 2018 ten minste 50 landen te overtuigen het dwangarbeid protocol te ratificeren. De teller staat intussen op 21 landen, nog 29 te gaan dus!

Feiten en cijfers wereldwijd

  • van elke 1.000 mensen zijn er 5.4 slachtoffer van moderne slavernij en 1 op de 4 daarvan is kind!
  • vrouwen en meisjes worden so wie so harder getroffen door dwangarbeid; 99% van de slachtoffers komt terecht in de commerciële seksindustrie en 58% in andere sectoren
  • van de 24,9 miljoen dwangarbeiders werken 16 miljoen mensen in de particuliere sector (zoals huishoudelijk werk of landbouw); 4,8 miljoen mensen worden seksueel uitgebuit en 4 miljoen zijn “in dienst” van overheden
  • 15,4 miljoen zitten vast in een gedwongen huwelijk (totaal: 40,3 miljoen)

Zwarte Piet is Racisme?

Het “heerlijk avondje” komt steeds dichterbij en dat is bijna traditiegetrouw het teken voor een aantal BN’ers om bij De Wereld Draait Door aan tafel te schuiven voor weer een anti Zwarte Pieten actie. Dit jaar heb ik echt mijn best moeten doen om niet weg te zappen. Mijn hemel, wat kunnen sommige zich druk maken zeg. Neem vrouwtje Georgina, bijna te erg voor woorden. Welke moeder bespreekt met haar toen 6 jaar oude dochter “ons” slavernij verleden? Mijn moeder en ik hadden hele andere gesprekken met elkaar toen ik zo oud was. Die gingen over mijn verlanglijstje of over welk liedje we ’s avonds gingen zingen.

Wellicht denk ik te simpel maar als ik slavernij echt zo erg zou vinden dan zou ik géén “Zwarte Piet is Racisme” T-shirt aantrekken maar op mijn T-shirt zou staan”STOP Moderne Slavernij”. Ik hoop dat alle BN’ers die weer eens lekker op prime time hun gezicht op televisie mochten laten zien zich gingen inzetten voor al die tienduizenden slachtoffers van moderne slavernij die hier en nu in Nederland zijn.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.