1 december – Wereld Aids Dag

Wereld Aids Dag

Wereld Aids Dag is en blijft een belangrijke dag, juist omdat deze dag mensen en overheden er aan herinnert dat hiv nog lang niet is verdwenen. En Wereld Aids Dag herinnert ons er ook aan dat er nog steeds een grote behoefte is aan donaties voor meer bewustwording, bestrijding van vooroordelen en het verbeteren van voorlichting.

Thema Wereld Aids Dag 2017: My health, my right

Het thema van Wereld Aids Dag 2017 gaat er over dat iedereen recht heeft op het bereiken van de hoogst haalbare norm voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Precies zoals het beschreven is in het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten. Het recht op gezondheid behoort namelijk tot één van de fundamenteel mensenrechten.

Sustainable Development Goals

Bijna alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen hebben indirect te maken met de gezondheid. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het recht op een schoon milieu, het recht om vrij te zijn van geweld of het recht op onderwijs. Dus het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, waaronder het beëindigen van de AIDS-epidemie, zal in hoge mate afhankelijk zijn van het waarborgen van het recht op gezondheid. Daarom zal het beëindigen van aids als een bedreiging voor de volksgezondheid alleen kunnen als de gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar en toegankelijk is zodat niemand achterblijft.

Cijfers wereldwijd

Jaarlijks verschijnt van UNAIDS ( de officiële naam is Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) een overzicht waarin de meest recente cijfers staan met betrekking tot de aidsbestrijding. Enkele highlights uit dit rapport zijn:

  • het aantal aidsdoden sinds begin van de epidemie is 35 miljoen
  • het aantal aidsdoden in 2016 is 1 miljoen
  • het aantal mensen met hiv is 36,7 miljoen
  • het aantal nieuwe infecties in 2016 is1,8 miljoen

Het rapport laat ook zien dat bijna 21 miljoen mensen met HIV nu worden behandeld en dat het aantal nieuwe HIV-infecties en aan AIDS gerelateerde sterfgevallen wereldwijd afneemt. Echter in Oost-Europa en Centraal-Azië is sinds 2010 het aantal nieuwe HIV-infecties met 60% toegenomen en het aantal AIDS gerelateerde sterfgevallen met 27%. Dus laten we niet te vroeg juichen.

Aidsfonds

Wereld Aids Dag is voor het Aidsfonds bij uitstek dé dag om aandacht en steun te vragen voor de aidsbestrijding. Daarom starten zij vandaag hun nieuwe campagne. Een campagne die dit jaar in het teken van de liefde staat, want alle liefdes zijn het waard om te beschermen tegen de gevolgen van hiv en aids. In Nederland zijn er op en rond Wereld Aids Dag veel initiatieven, evenementen en acties. Klik hier voor een aantal aansprekende activiteiten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.