2 augustus – Sneekweek | Bierdag | Gouden Leeuwaapjes Dag

Sneekweek: 2 t/m 11 augustus

Vanavond vindt de officiële opening van de 84e Sneekweek plaats met zoals gebruikelijk vanaf 21.30 de vlootschouw en rond 22.30 vuurwerk. Morgen beginnen dan de zeilwedstrijden. Ruim 700 boten die uitkomen in alle erkende klassen. Daarmee is Sneekweek het grootste zeilevenement op Europese Binnenwateren.

Het centrum staat de hele week bol van de activiteiten zoals: muziekoptredens op muziekpleinen, Kermis, Sneekweek kindermiddag, rommelmarkt, alleen dit weekend is de Formule 1 raceauto van coureur Max Verstappen op het Starteiland te zien en natuurlijk het Sneekweek Slotconcert in de Looxmagracht.

Uitslagen en alle andere relevant informatie omtrent de Sneekweek kun je vinden op de Sneekweek App. De app is beschikbaar voor iPhone en Android.

Internationale Bierdag

De heren Jesse Avshalomov, Evan Hamilton, Aaron Araki, Richard Hernandez, Tyler Burton en Ryland Hale zijn de bedenkers van de International Beerday. Sinds de eerste viering in 2008 is Bierdag uitgegroeid van een kleine lokale gebeurtenis in het westen van de Verenigde Staten tot een internationale viering. De beste manier om Internationale Bierdag te vieren is natuurlijk op een terrasje een lekker glas bier te drinken. Mag ook thuis hoor. 😉

Internationale Gouden Leeuwaapjes Dag

Voordat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op 5 augustus 2016 officieel werden geopend had de Olympische vlam een behoorlijk lange tocht achter de rug. In drie maanden tijd reisde de vlam door en langs meer dan 300 Braziliaanse steden. Op 2 augustus 2016 droeg de biologe Andreia Martins de Olympische fakkel door het leefgebied van de gouden leeuwaapjes.

Andreia werd geselecteerd als Olympische fakkeldrager vanwege haar 20 jaar lange inzet om de gouden leeuwaapjes te behoeden voor uitsterven en te zorgen voor een groter leefgebied. De gemeenteraad van Silva Jardim, de geboorteplaats van Andreia Martins, riep daarom 2 augustus uit tot “Dia do Mico-Leão-Dourado” (dag voor de Gouden Leeuwaapjes).

In 2017 besloten Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD) en Save The Golden Lion Tamarin (SGLT) 2 augustus uit te roepen tot International GLT Day.

Op de Rode Lijst

De gouden leeuwaapjes behoren met hun 600 tot 800 gram en gemiddelde lengte van 30 centimeter tot de grotere klauwaapjes. Het zijn schattige fel oranje gekleurde aapjes die in het wild uitsluitend voorkomen in het Braziliaanse Atlantische kustregenwoud oftewel “Mata Atlântica”.

Door oprukkende steden, wegen en landbouw werd de habitat van de gouden leeuwaapjes teruggebracht tot een speldenknop. Grote stukken bos stonden niet meer met elkaar in verbinding waardoor de leeuwaapjes elkaar niet meer bereiken en daardoor inteelt kan ontstaan. Het gevolg: in de jaren ’70 waren er nog 200 gouden leeuwaapjes over en kwamen ze op de Rode Lijst van ernstig bedreigde diersoorten terecht. Na intensieve inspanningen is het aantal teruggebracht tot 1.000. Daarmee blijft het nog steeds een bedreigde diersoort.

Hebben de gouden leeuwaapjes nog een toekomst?

De reddingsboei voor het gouden leeuwaapje is het creëren van een groot aaneengesloten leefgebied. De Braziliaanse Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD ) zet zich in om versnipperde stukken bos weer met elkaar te verbinden. Want hoe groter het leefgebied hoe groter de overlevingskansen. AMLD heeft niet stilgezeten, er is inmiddels een aaneengesloten beschermde gebied beslaat inmiddels van 13.000 hectare.

Deel dit bericht