1 augustus – Wereld Middelvinger Dag | World Wide Web Day | Solar Weekend | Borstvoeding Week

Wereld Middelvinger Dag

De eerste vraag die bij mij omhoog komt is: waarom specifiek op 1 augustus World Middle Finger Day? De volgende verklaring heb ik gevonden; de bedenker van Wereld Middelvinger Dag wilde uit respect de dag tussen 4 juli (Independence Day ) en 11 september (terroristische aanslagen) laten vallen. Beide dagen zijn erg belangrijk voor de Amerikanen. Zodoende is men uitgekomen op 1 augustus. Vraag 2: wat is de reden voor deze “steek-je-middelvinger-op-dag”? De bedenker vond het nodig om een wereldwijde dag in het leven te roepen waarop mensen hun recht op vreedzaam protest kunnen uitoefenen maar dan wel met het ultieme universele gebaar van verzet of ontevredenheid: de middelvinger!

Hoe vier je deze dag? Nou eigenlijk heel simpel; steek op de meest creatieve manier je middelvinger op, maak er een foto (selfie) van, vertel voor wie jouw middelvinger is bestemd en deel het op social media met hashtag #wmfd2019. Klaar!

World Wide Web Day

Toch wel leuk dat de uitvinders van het World Wide Web (WWW) een eigen “dag van” hebben. Het enige wat Tim Berners-Lee heeft overgehouden aan deze wereldveranderende uitvinding (1989) is de titel “Sir”. Maar laten we niet vergeten dan hij niet alleen het World Wide Web heeft uitgevonden. De Belgische informaticus Robert Cailliau, is mede uitvinder en grondlegger van het wereldwijde web. Ere wie ere toekomt.

Waar zouden we zijn zonder Google?

Wereldwijd zijn meer dan één miljard websites actief en de meest populaire site is toch onze moderne encyclopedie Google gevolgd door Facebook en YouTube. Ik zal open kaart spelen…..ik ben helemaal weg van Google en soms vraag ik mezelf weleens het volgende af: hoe heb ik me al die jaren kunnen redden zonder Google.

Solar Weekend

In Roermond begint blijkbaar het weekend al op donderdag. Hoezo zeg ik dat? Omdat vandaag het de eerste dag van het Solar Weekend Festival is! Nee geintje, het festival is in 2005 begonnen als een tweedaags (weekend)festival voor kunstenaars en muziekliefhebbers. Vanaf 2013 is het uitgegroeid naar een vierdaags festival dat al op donderdag begint.

Wat kun je verwachten? Je krijgt een divers programma met zowel dj’s, rappers en bands voorgeschoteld. Maar wat eigenlijk nog belangrijker is dan de muziek, is de creativiteit die Solar kenmerkt. Prachtige bouwwerken, gezellige spelletjes, komisch theater en natuurlijk het legendarische waterpistolengevecht. Op Solar Weekend Festival maak je het allemaal mee!

Wereld Borstvoeding Week

De Wereld Borstvoeding Week wordt jaarlijks van 1 tot en met 7 augustus gehouden. De Nationale Borstvoedingsweek begint heel toepasselijk in week 40. Het doel van de internationale week is het geven van borstvoeding te stimuleren. Borstvoeding in combinatie met voedzame aanvullende voeding leveren hoogwaardige voedingsstoffen en voldoende energie op en kunnen helpen bij het voorkomen van honger, ondervoeding en obesitas. Borstvoeding betekent ook voedselzekerheid voor zuigelingen en prettige bijkomstigheid: je kan langer dan 2 jaar borstvoeding geven.

#WBW2019: Empower Parents, Enable Breastfeeding

De slogan “Empowerment Parents, Enable Breastfeeding” wil duidelijk maken dat wanneer het gaat om het geven van borstvoeding beide ouders belangrijk zijn. De World Alliance for Breastfeeding Action stelt voor dat er wereldwijd richtlijnen komen waarop het nationaal beleid betreffende het geven van borstvoeding wordt aangepast. Denk hierbij aan flexibele en gezinsvriendelijke werkplekken waar moeders borstvoeding kunnen geven, zes maanden doorbetaald ouderschapsverlof voor beide ouders, zorg voor goede informatie over de gezondheidsvoordelen van borstvoeding. De slogan zegt eigenlijk dat borstvoeding een “team” aangelegenheid is, iedereen in het gezin, en in de directe omgeving van het gezin, speelt een belangrijke rol.

Waarom stoppen vrouwen met geven borstvoeding?

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen besluiten om te stoppen met het geven van borstvoeding. Bijvoorbeeld vanwege ziekte, schaamte om te voeden in het openbaar en zich daardoor dus sterk aan huis gebonden voelend, willen uitgaan zonder kindje of kolfapparaat, vanwege pijn of niet op het werk willen (of kunnen) kolven. Stoppen met borstvoeding omdat het lichamelijk of geestelijk niet gaat maakt je nog geen slechte moeder.

Deel dit bericht