doel is ondersteunen week van de assistentiehond

2 augustus – Internationale Week van de Assistentiehond | Gouden Leeuwaapjes Dag | Vegan Potluck Day | Deventer Boekenmarkt

De gebruikte foto’s voor de banner zijn afkomstig van stichtinggebruikersassistentiehonden.nl

Internationale Week van de Assistentiehond

Op de eerste zondag in augustus begint de Internationale Week van de Assistentiehond (International Assistance Dog Week [IADW]). Dat is een week waarin alle assistentiehonden in het zonnetje worden gezet vanwege hun tomeloze inzet. En terecht want voor veel mensen met een beperking is de assistentiehond hun metgezel, helper, assistent, beste vriend en prominent lid van het gezin. Het belangrijkste is toch wel dat een assistentiehond zorgt dat mensen met een handicap of chronische ziekte kunnen deelnemen aan de maatschappij. Maar het is ook een week die hopelijk meer bekendheid geeft aan het fenomeen assistentiehond. Zolang ik nog verhalen hoor over mensen met een assistentiehond die worden geweigerd in zaken is er nog veel werk te verzetten.

Wat voor soorten assistentiehonden heb je?

Assistentiehond is een verzamelnaam voor alle soorten hulphonden. Wat is een assistentiehond? Dat is een hond die getraind is om mensen met een beperking te kunnen helpen. Als ik naar de winkel ga en ik zeg dat mijn Fikkie een hulphond is, mag ik dan met hond de winkel in? Dat mag mits ik en mijn hond ons als officieel erkend team kunnen identificeren.

Wat voor soorten assistentiehonden heb je? De buddyhond (sociale hond) of PTSS-hulphond, assistentiehond (hulphond) of ADL-hulphond, signaalhonden of (blinden)geleidehonden, medische detectiehond zoals de seizurehond (epilepsie) en de diabeteshond, autismegeleidehond en hulphonden voor kinderen.

Weigeren van een hulphond valt onder strafbare discriminatie

Sinds 1 januari 2017 is de Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of Chronische Ziekte van kracht. Daarin staat dat assistentiehonden toegelaten dienen te worden. Met andere woorden: assistentiehonden mogen in geen enkele openbare gelegenheid worden geweigerd. Doe je dat wel dan valt dat onder strafbare discriminatie. Je riskeert een maximale straf van 2 jaar en strafblad.

Internationale Gouden Leeuwaapjes Dag

Voordat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op 5 augustus 2016 officieel werden geopend met het ontsteken van het Olympisch vuur met de Olympische vlam had de vlam een behoorlijk lange tocht achter de rug. In drie maanden tijd reisde de vlam door en langs meer dan 300 Braziliaanse steden.

Op 2 augustus 2016 droeg Andreia Martins, biologe bij Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD), de Olympische fakkel door het leefgebied van de gouden leeuwaapjes. Andreia werd geselecteerd als Olympische fakkeldrager vanwege haar 20 jaar lange inzet om de gouden leeuwaapjes te behoeden voor uitsterven en te zorgen voor een groter leefgebied.

De gemeenteraad van Silva Jardim, de geboorteplaats van Andreia Martins, riep 2 augustus 2016 uit tot “Dia do Mico-Leão-Dourado” (dag voor de Gouden Leeuwaapjes). In 2017 besloten Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD) en Save The Golden Lion Tamarin (SGLT) 2 augustus uit te roepen tot International GLT Day.

Internationale Vegan Potluck Day

Ondanks COVID-19 gaat de Internationale Vegan Potluck Day gewoon door. Wel met enige voorzorgsmaatregelen. Het lijkt logisch maar zal het toch even benoemen:

  • ga niet met z’n alle binnen zitten
  • maak niet te grote groepen
  • neem de 1,5 meter maatregel in acht
  • iedereen neemt zijn/haar eigen eten/drinken/bestek/borden meenemen

Voor de niet ingewijden het antwoord op de vraag: wat is een potluck?

Bij een potluck neemt iedereen wat lekkers te eten of te drinken mee en dat wordt dan gezamenlijk genuttigd. Dit kan iets uit eigen keuken zijn, maar ook iets wat je gekocht hebt. Je kan het vergelijken met een picknick, alleen nu neemt iedereen wat mee. Een vegan potluck betekent dat alle gerechten 100% plantaardig zijn.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht