afbeelding versterkt wereld autisme dag

2 april – Wereld Autisme Dag | Autismeweek | Internationale Dag van het Kinderboek | Kikkerdag | Landelijke Ligfietsdag | Internationale Fact-Checking Dag | Mannelijke Escort Dag | Internationale Kussengevechtdag | Dag van de Kinderfilosofie | Week van de Kinderfilosofie | Week van de Moestuin | Kom in de Kas

Wereld Autisme Dag

Op Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day) staan de rechten van personen met autisme centraal. Het recht op zelfbeschikking, onafhankelijkheid en autonomie, evenals het recht op onderwijs en werk op basis van gelijkheid. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterre zegt dat de Verenigde Naties de rechten van personen met autisme om volwaardig deel te nemen aan de samenleving altijd zal steunen. Verder zegt hij dat de VN inclusieve onderwijssystemen en trainingsprogramma’s moet opzetten die autistische in staat stellen toegang te krijgen tot het onderwijs pad van hun keuze.

De viering van Wereld Autisme Dag 2022

In de afgelopen tien jaar is er grote vooruitgang geboekt als het gaat om onderwijs toegankelijker te maken, zeker voor mensen met autisme. Twee jaar geleden kwam er een kink in de kabel. Boosdoener was de COVID-19-pandemie. Vanwege de pandemie besloot een meerderheid van de landen hun scholen tijdelijk te sluiten. Wereldwijd werden hierdoor 90% van alle studenten getroffen. De pandemie was de oorzaak dat de jaren van vooruitgang ongedaan werden gemaakt en de ongelijkheden in het onderwijs werden vergroot. Veel autistische studenten zijn hier onevenredig hard door getroffen. Studies tonen aan dat zij meer stress kregen door het veranderen van hun dagelijkse routines en het verlies van structuur als gevolg van de pandemie.

Maar de andere kant van het verhaal is dat veel studenten met autisme er tegen op zien dat de pandemie echt voorbij is en dat online lessen volgen niet meer de norm is. Ik heb gelezen dat de pandemie voor deze studenten ook een zegen is gebleken, het gaf hen rust. En ze konden zich nu wel goed focussen op de stof vanwege het ontbreken van de hinderlijke omgevingsgeluiden van medestudenten.

Autismeweek

Om autisme meer aandacht en bekendheid te geven werd op 18 december 2007 tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten om 2 april uit te roepen tot Wereld Autisme Dag. Deze jaarlijks terugkerend dag werd opgepakt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds. Zij besloten om in de week van 2 april in Nederland de Autismeweek te gaan organiseren. Dit jaar is de NVA Autismeweek van 2 april tot en met 9 april. Het thema voor dit jaar heet: Grenzen. Hoe ga je om met grenzen als je autisme hebt of ouder bent van een kind met autisme?

Voor je ligt een drukke dag met een diversiteit aan dagen en week

Deel dit bericht