2 april – Tweede Paasdag | Dag van het Landschap | Autismedag | Kinderboekendag | Internationale FactChecking Dag

Tweede Paasdag

Er is een grote kans dat je vandaag al dan niet verplicht naar een meubelboulevard gaat of op visite (moet?) bij de (schoon)familie. Blijf je de hele dag binnen zitten of trek je er met z’n allen op uit op Tweede Paasdag? Wat dacht van je een boswandeling? Muziekfestival? De paasmarkt op het Lange Voorhout in Den Haag? Het Noordhollands Oldtimerfestival in Venhuizen? Of wat dacht je van een bezoek aan een museum? Diverse musea hebben namelijk op Tweede Paasdag speciale activiteiten, zoals bijvoorbeeld het Limburgs Museum. Dit zijn zomaar wat voorbeelden wat je allemaal kunt doen op Tweede Paasdag. Maak er een leuke dag van!

Dag van het Landschap

Sinds enkele jaren organiseren het Brabants Landschap en IVN op Tweede Paasdag gratis wandelexcursies in diverse natuurgebieden in het prachtige Brabantse landschap. Op veertien startlocaties kun je om 12.00, 13.30 en 15.00 uur deelnemen aan een anderhalf uur durende wandelexcursie. De wandelexcursies die om 13.30 beginnen zijn speciaal voor jonge gezinnen, helaas moet de trouwe viervoeter thuisblijven. Klik hier voor het overzicht van de startlocaties. Tip: vergeet niet om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken.

Wereld Autismedag

Op UN World Autism Awareness Day 2018 staat het thema: “Empowering Women and Girls with Autism”, centraal. Vrouwen en meisjes met een beperking worden geconfronteerd met specifieke uitdagingen, en krijgen te maken met allerlei vormen van discriminatie. Daar wil de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vandaag extra aandacht voor vragen omdat de VN zich zorgen maakt of vrouwen en meisjes met autisme wel van dezelfde rechten en vrijheden kan genieten als mensen zonder beperkingen.

Internationale Kinderboekendag

Internationale Kinderboekendag wordt georganiseerd door International Board on Books for Young people (IBBY). Deze organisatie werd in 1953 opgericht door de Duitse journaliste Jella Lepman en is nu uitgegroeid tot een organisatie die in meer dan vijfenzestig landen actief is. Al deze landen hebben een nationale sectie en elk jaar is er een IBBY-sectie die een auteur en illustrator vragen om iets te schrijven/illustreren specifiek voor de Internationale Kinderboekendag. Dit jaar viel de beurt aan de Letse dichter Inese Zandere.

Factcheckers verifiëren feiten

International Fact-Checking Day gaat over het herkennen van misleidende informatie die wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden, nepnieuws dus. We hebben er allemaal mee te maken, denk maar eens terug aan de Amerikaanse verkiezingen.

Wist je dat?

Volgens een bericht in de Washington Post delen zes op de tien mensen een artikel op sociale media zonder het überhaupt te hebben gelezen. Zij delen op basis van de koptekst en wie het nog meer heeft gedeeld. Daarom is het zo belangrijk dat (kop)teksten worden gecontroleerd op feiten en (on)waarheden. Lang leve de factcheckers!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.