19 november – ’t Heerlijk Voorleesavondje | Wereld Toilet Dag | Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling | Internationale Mannendag | Europese Week van de Afvalvermindering

’t Heerlijk Voorleesavondje

Voorlezen is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat je even een heerlijk momentje samen hebt. Elke avond dat kwartiertje voorlezen zonder de hectiek van alle dag om je heen: quality time met je kind. Als het tot het ritme van alledag behoort dan zul je beiden daar naar uitkijken, geloof me. Jij, de ouder komt tot rust en het kind krijgt bijvoorbeeld een grotere woordenschat, leert beter concentreren en fantaseren. Begin vandaag met een nieuwe traditie: ’t Heerlijk Voorleesavondje! Wedden dat je het leuk vind. 😉

Wereld Toilet Dag

De uitvinding waarmee de meeste levens werden en worden gered daar heeft wereldwijd gezien1 op de 3 mensen geen beschikking over. Deze ongeveer 2,5 miljard mensen duiken de bosjes in om hun behoefte te doen.
De betekenis van het woord “behoefte” zegt het al: iets hard nodig hebben, gemis, noodwendigheid, gebrek, tekort.

Dat het gebrek aan water en een schoon en veilig toilet desastreuze gevolgen heeft is geen verrassing. Alleen maar een gat in de grond als toilet zorgt natuurlijk voor grote gezondheidsrisico’s en infecties zoals bijvoorbeeld cholera en uitdroging door diarree. En daardoor sterven jaarlijks 800.000 kinderen aan de gevolgen van diarree, dat komt neer op 70 volle schoolklassen per dag!! Check wereldtoiletdag.nl voor meer informatie.

Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling

In 2000 was het de Women’s World Summit Foundation (WWSF) die het initiatief nam om een Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling te starten. Zij hopen dat wereldwijd overheden en maatschappelijke organisaties door deze dag geïnspireerd worden en een actievere rol in de bescherming van kinderen gaan spelen. Anno 2016 kinderorganisaties over de hele wereld voeren vandaag campagne tegen kindermisbruik.

Internationale Mannendag

Het primaire doel van Internationale Mannendag is het benadrukken van positieve mannelijke rolmodellen in plaats van alleen maar de negatieve. Laten we eerlijk zijn, mannen doen niet alleen maar slechte dingen. Verder staat gezondheid en welzijn van mannen ook centraal, het is niet voor niks Movember! Het bevorderen van gendergelijkheid speelt eigenlijk altijd.

Thema 2016: Stop Zelfmoord onder Mannen

De cijfers van CBS laten zien dat vorig jaar zelfdoding vaker voorkwam bij mannen (1.280) dan bij vrouwen (591). Gescheiden mannen en weduwnaars (45 per 100 duizend) plegen het vaakst zelfmoord. Dit cijfer ligt ongeveer vier keer hoger dan bij getrouwde mannen en mannen die nooit getrouwd zijn geweest. Meteen rijst de vraag; waarom?

  • mannen kunnen minder goed omgaan met nieuwe levensfases dan vrouwen
  • mannen zoeken ook minder snel hulp, ongeacht waar ze tegen aan lopen
  • mannen praten niet over hun emoties en raken daardoor er in verstrikt, ze zie geen andere uitweg
  • of is het dat mannen gewoon beter zijn in zelfmoord plegen dan vrouwen?

Week van de Afvalvermindering van 19 tot 27 november

Wie heeft er wel eens gehoord van de 3 R’s? Er zullen vast wel lezers tussen zitten die meteen weten wat er mee bedoeld wordt, namelijk: Reduce waste (afval verminderen), Reuse products (producten hergebruiken), Recycle material (materiaal recyclen).

Met die 3 zijn de meeste van ons wel bekend en proberen er al dan niet rekening mee te houden maar dan zijn we er nog niet, er komen nog 3 R’s bij: Refuse (gratis producten weigeren), Repair (herstellen van kapotte producten) en Re-Think: van een product of materiaal iets anders maken.

Meer weten?

Ga naar recyclemanager.nl of download de Recyclemanager app voor je iPhone of Android smartphone.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.