19 december – Chanoeka (12-20 december)

Chanoeka

Tijdens Chanoeka, in Nederland ook bekend als het Inwijdingsfeest of Lichtjesfeest, wordt de bevrijding van Jeruzalem en het opnieuw inwijden van de Tempel door de Makkabeeën in het jaar 164 vóór onze jaartelling gevierd. Niet alleen de overwinning van de Joodse opstandelingen op Antiochus IV Epifanes was een wonder, ook het feit dat slechts één kannetje olie (normaal genoeg om een kandelaar één dag te laten branden) het acht dagen uithield kan als een wonder worden beschouwd.

De eerste dag van het Chanoekafeest, erev chanoeka, begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Het verhaal van Chanoeka, wat ‘toe- of inwijding’ betekent, staat opgetekend in de Talmoed .

In de Talmoed worden twee gebruiken beschreven

Het was gebruikelijk om acht lampen op de eerste nacht van het feest te laten schijnen, en het aantal iedere volgende nacht met één te verminderen. Een ander gebruik was om op de eerste nacht met een brandende lamp te beginnen, en iedere nacht een extra lampje aan te steken totdat op de achtste nacht er in totaal acht lampen brandden.

Chanoeka is tegenwoordig een echt familiefeest; er worden met het gezin spelletjes gespeeld, speciale gerechten gegeten en cadeautjes uitgepakt. De voornaamste gerechten van Chanoeka zijn latkes of levivot; een soort aardappelpannenkoekjes of rösti. En soefganiot: die lijken veel op berlinerbollen of Oostenrijkse Krapfen en zijn traditioneel gevuld met jam. Deze lekkernijen worden speciaal met Chanoeka gegeten omdat ze in olie bereid worden, als herinnering aan het wonder van de olie.

Recept Soefganiot

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram zelfrijzend bakmeel 1 theelepel geraspte citroenschil
2 eierdooiers 1/2 theelepel zout
1/8 liter zure room of dunne yoghurt olie om in te frituren
2 eetlepels olie kaneel
2 eetlepels suiker grove suiker
2 pakjes vanillesuiker jam

Bereidingswijze:

Maak van alle ingrediënten (behalve jam, kaneel en suiker) deeg. Vorm met 2 eetlepels bollen en bak die dan in de hete olie goudbruin. Als ze klaar zijn iets af laten koelen. Daarna een deel van de bol opensnijden en met 2-3 eetlepels jam vullen. De delen weer op elkaar drukken. Bestrooien met grove suiker waardoor iets kaneel is gemengd.

Festiviteiten

  • Amersfoort (Sjoeltuin 18.00 uur)
  • Amsterdam (JCC 18.00 uur)
  • Maastricht (Apple Park Hotel 19.00 uur)

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.