18 november – Herdenking Verkeersslachtoffers | Europese Dag Stop Seksueel Misbruik van Kinderen | Antibioticadag | Mickey Mouse Dag

Herdenking Verkeersslachtoffers

Op initiatief van de internationale organisatie FEVR (Fédération Européenne des Victimes de la Route) wordt wereldwijd jaarlijks op de derde zondag in november verkeersslachtoffers herdacht. Op 26 oktober 2005 werd deze dag door de Algemene Vergadering van de VN erkend als “de juiste erkenning voor de slachtoffers van verkeersongevallen en hun families.

Nationale Herdenking

In Nederland organiseert de Vereniging Verkeersslachtoffers de Nationale Herdenking Verkeersslachtoffers. Locatie: de Panoramazaal van de Achmeatoren in Leeuwarden. Deze herdenking biedt nabestaanden en slachtoffers, familieleden, vrienden en belangstellenden de gelegenheid om stil te staan bij alle slachtoffers van het verkeer. Het thema van 2018 “Met lege handen”, verwijst naar het gevoel waarmee nabestaanden van verkeersslachtoffers achter blijven.

Europese Dag Stop Seksueel Misbruik van Kinderen

Dit jaar staat “De bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik in de sport” op de agenda. Want ook in de sport krijgen kinderen te maken met seksueel misbruik. En aangezien kinderen het moeilijk vinden om zich uit te spreken wordt het misbruik vaak niet aan de kaak gesteld. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 3 slachtoffers het nooit aan iemand zal vertellen. Hetzelfde onderzoek laat zien dat ongeveer 1 op de 5 kinderen in Europa slachtoffer is van seksueel geweld en dat ongeveer 80% van de misbruikers bekenden zijn van het kind. “Start to talk” is een oproep van de Raad van Europa aan overheden, sportclubs, verenigingen, federaties, maar ook atleten en coaches, om seksueel misbruik van kinderen tegen te gaan.

Start to Talk

Uit eigen ervaring weet ik dat de impact van seksueel misbruik je leven lang bij blijft. Tegen de kinderen die het hebben ervaren wil ik zeggen dat ze het misbruik alsjeblieft niet moeten verzwijgen. Vertel wat je hebt meegemaakt want anders loop je het gevaar om net zoals ik je leven lang jezelf verwijten te maken. Je schuldig te voelen omdat je weet dat het misbruik na jou door blijft gaan en jij de kans hebt gehad om in ieder geval jouw misbruiker te stoppen.

Europese Antibioticadag

Vandaag wordt in heel Europa aandacht gevraagd voor het verantwoord gebruik van antibiotica en het gevaar van antibioticaresistentie bij mens en dier. Recente gegevens hebben bevestigd dat het aantal patiënten dat een infectie met resistente bacteriën heeft in de hele Europese Unie blijft stijgen en dat antibioticaresistentie een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid vormt.

Door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent tegen (ongevoelig voor) de werking ervan met als gevolg dat het aantal infecties door resistente bacteriën toeneemt. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals longontsteking of blaasontsteking moeilijker of niet meer behandeld kunnen worden. Verantwoord antibioticagebruik kan helpen om de ontwikkeling van resistente bacteriën tegen te gaan en antibiotica werkzaam te houden voor toekomstige generaties.

Mickey Mouse Dag

Het is vandaag de negentigste verjaardag van Mickey Mouse. Op 18 november 1928 werd Steamboat Willie als sneakpreview vertoond voor de film Gang War. In de tekenfilm Steamboat Willie veranderde Mickey en Minnie de lading van een vrachtboot, inclusief levende have, in een orkest. Achteraf gezien was dit de eerste commercieel succesvolle tekenfilm met een volledig synchrone geluidsband. Ondanks het feit dat Steamboat Willie niet de eerste Mickey Mouse tekenfilm was wordt het geizen als Mickey’s ware debuut én zijn verjaardag! Gefeliciteerd Mickey!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.