18 maart – Het Debutantenbal | Vriendinnendag | Stille Omgang | Arubadag

Het Debutantenbal

Mijn eerste gedachte bij het woord debutantenbal gaan terug naar de tijd van Sissi. Jongedames in ruisende baljurken en heren in rokkostuum die zich voor de eerste keer presenteren in het sociale leven van de adellijke kringen tijdens een bal. Hoe ver kan je er langs zitten……tijdens dit debutantenbal gaat het over schrijverschap, de literaire wereld en het schrijven van een eerste boek en wordt de Editio Debutantenprijs uitgereikt.

Thema Debutantenbal “Grenzeloos”

Wil je weten hoe de literaire wereld werkt of loop jij rond met het idee om zelf eens te debuteren met een toneeltekst of met een roman? Dan is deze avond dé avond. Je ontmoet schrijvers, redacteuren, producenten en uitgevers tijdens een avondvullend programma met onder andere tips van jonge debutanten en hun redacteuren. En er wordt natuurlijk ook gedanst tijdens het Debutantenbal. 😉

Wat ga jij doen op Vriendinnendag?

De commercie heeft Vriendinnendag ontdekt en komt met allerlei “vriendinnendag” aanbiedingen. Een keur aan activiteiten, van een dagje sauna tot aan een dagje weg. Het hoeft niet moeilijk te zijn om iets te kiezen wat je samen kunt gaan doen vandaag. Je kunt natuurlijk samen gaan uiteten of naar de bios.

Stille Omgang in “Mirakelstad” Amsterdam

In de nacht van zaterdag op zondag vindt de Stille Omgang (processie) van Amsterdam plaats. Duizenden gelovige mensen lopen stilzwijgend en zonder opsmuk door het historische centrum van Amsterdam. Er is geen vaste vertrektijd, je begint aan de Stille Omgang na het bijwonen van een mis in één van de Amsterdamse parochiekerken. De omgang duurt ongeveer een uur en vindt globaal tussen middernacht en vier uur in de zondagochtend plaats. Wil je mee lopen maar heb je meer informatie nodig? Klik hier.

Het Mirakel in een notendop

Op 15 maart 1345 ontvangt een doodzieke man het sacrament der zieken en een hostie. De man moet na het opeten van de hostie overgeven, uit eerbied voor het Lichaam van Christus wordt zijn braaksel opgevangen en in het vuur gegooid. Tot ieders verbazing blijft de hostie in het vuur zweven, zijn vrouw haalt de hostie ongeschonden uit het vuur en dat zonder haar handen te verbranden. Dat is op zich al een wonder maar wat er vervolgens gebeurd….de pastoor van de parochiekerk, de huidige Oude Kerk, komt langs en hij neemt de hostie mee. Echter de volgende dag ligt de hostie weer in de kist bij de doodzieke man. De dag er op hetzelfde verhaal. In die tijd waren mensen erg gelovig en al gauw noemde men deze zeer indrukwekkende en rationeel  onverklaarbare gebeurtenis  “het Mirakel van Amsterdam”. De Stille Omgang volgt de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep.

Arubadag (Dag van de Vlag en het Volkslied)

Op 18 maart, een Nationale Feestdag op Aruba, wordt gevierd dat in 1976 voor de eerste keer de Arubaanse vlag werd gehesen en het Arubaanse volkslied “Aruba Dushi Tera” te horen was.

De in Nederland wonende, werkende of studerende Arubanen vieren Arubadag op 26 maart samen met hun minister-president Mike Eman in De Broodfabriek te Rijswijk.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.