18 januari – Winnie de Poeh dag | Blue Monday

De levenslessen van Winnie de Poeh

Op de geboortedag (18 januari 1882) van de heer A.A. Milne, de auteur van Winnie de Poeh, vieren we Winnie de Poeh dag. Wij kunnen best nog wel wat leren van deze blije wijze beer voor wie het leven simpel is.

Drie willekeurige uitspraken zijn:

  • Je bent moediger dan je gelooft, sterker dan je lijkt, en slimmer dan je denkt
  • De dingen die me anders maken zijn de dingen die maken wie ik ben
  • Een beetje rekening houden met anderen, een beetje aandacht voor anderen, dat maakt het verschil.

Blue Monday?

Depressief? Nee, ik ben in de war! Volgens de één is het vandaag Blue Monday en volgens de ander is het volgende week maandag? Vandaag zendt Radio 10 de Feel Good Top 110 uit omdat het Blue Monday is. En hier is de reden voor mijn verwarrig: Minister Schippers opent op maandag 25 januari het Depressiegala omdat het Blue Monday is.

Officieel wordt sinds 2005 de derde maandag van januari Blue Monday genoemd, dé deprimaandag. Geloof jij er in of vind je het allemaal flauwekul?

Begin de dag met een dansje

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht een wetenschappelijke ingewikkelde formule die berekende dat vandaag de meeste mensen zich depri voelen vanwege bijvoorbeeld het niet kunnen volhouden van de goede voornemens en vooral door alle rekeningen die begin deze maand op de deurmat ploften en nog zullen ploffen. Dat was de reden om deze dag tot Blue Monday uit te roepen.

Ik doe hier niet aan mee, ik zoek wel mijn eigen dag om depri te zijn. Dat kan net zo makkelijk volgende woensdag zijn. Maakt mij niets uit. Het zijn de omstandigheden en de toevallige factoren die mij depri kunnen maken zoals vermoeidheid of pijn of de welbekende blauwe enveloppe. Dus mensen, laat je niet gek maken en begin de dag met een dansje!

Feel Good Top 110

Cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij ontwikkelde een formule, jaja alweer een formule, die kan voorspellen welk effect een plaat heeft op je gemoedstoestand. Het blijkt dat als de linker hersenhelft intensiever reageert op een bepaalde plaat dan de rechter hersenhelft dat die plaat een positief effect heeft op je gemoedstoestand. Door middel van dit onderzoek is nu wetenschappelijk aangetoond dat Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra ( ELO ) de plaat is die het meeste positieve effect heeft op iemands gemoedstoestand.

Radio 10 heeft aan Jolij gevraagd om een hitlijst samen te stellen met platen die een positieve invloed hebben op mensen. Dus de Feel Good Top 110 die je vandaag gaat horen gaat er gegaradeerd voor zorgen dat we allemaal een vrolijke dag hebben vandaag!

Wil je weten hoe de hitlijst er uit ziet? Klik hier.

Hey, there, Mr. Blue, we’re so pleased to be with you. Look around, see what you do, everybody smiles at you

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.