18 januari – Tulpendag | Dag van de Sneeuwman | Winnie de Poeh Dag | Women’s March

Nationale Tulpendag

Nationale Tulpendag: een dag voor onze nationale trots en het één na grootste export product, de tulp! Ik zeg wel onze nationale trots maar de “oer-Hollandse” tulp komt oorspronkelijk helemaal niet uit ons land. De oorsprong van de tulp ligt in de hoogvlaktes van Centraal-Azië en pas na vele omzwervingen kwam de tulp(enbol) via de Vlaamse botanicus Carolus Clusius in 1593 in Nederland terecht. Maar desondanks blijft het wel onze Nationale Tulpendag!

Opening tulpenseizoen op de Dam

Het (snij)tulpenseizoen loopt van januari tot eind april. In die periode zijn de meeste tulpensoorten verkrijgbaar bij de bloemist, supermarkt of bloemenkraam. De officiële opening van het tulpenseizoen is op de derde zaterdag van januari en vindt plaats op de Dam in Amsterdam. De Dam wordt door kwekers omgetoverd tot een heuse tulpenpluktuin met maar liefst 200.000 kleurrijke tulpen. De immense bloemenzee is te bewonderen vanaf een speciale kijkersbrug.

Tulpenpluktuin

De tulpenpluktuin gaat om 13.00 uur open en dan mag je gratis een bosje tulpen plukken (maximaal 20 stuks). De start van het (snij)tulpenseizoen wordt niet alleen in Amsterdam gevierd. In heel Nederland organiseren bloemisten vanaf 19 januari speciale tulpenacties en -activiteiten in hun winkel.

Internationale Dag van de Sneeuwman

Internationale Dag van de Sneeuwman wordt jaarlijks op 18 januari gevierd. Waarom de achttiende? Volgens de Duitse bedenker van deze dag, Cornelius Graetz, lijkt de vorm van een sneeuwman op een 8 en vertegenwoordigt zijn stok of bezem de 1. Waarom januari? In veel landen ligt in januari genoeg sneeuw en is het koud genoeg om een sneeuwman of sneeuwvrouw te maken die even blijft staan. Echter een lekkere pak sneeuw is toch redelijk essentieel als je een sneeuwpop wilt maken en daar ontbreekt het vandaag bij ons aan. Ben benieuwd of wij überhaupt dit jaar nog een sneeuwpop kunnen maken.

Winnie de Poeh Dag

Naast Teddy Beer Dag moet Winnie de Poeh Dag wel één van de meest knuffelbare “dagen van” zijn denk ik. En dat we überhaupt Winnie de Poeh Dag kunnen vieren hebben we te danken aan de Britse schrijver A.A. Milne (18 januari 1882 – 31 januari 1956). Hij was de bedenker van het beertje Winnie de Poeh.

Drie willekeurige uitspraken van Winnie de Poeh zijn:

  • je bent moediger dan je gelooft, sterker dan je lijkt, en slimmer dan je denkt
  • de dingen die me anders maken zijn de dingen die maken wie ik ben
  • een beetje rekening houden met anderen, een beetje aandacht voor anderen, dat maakt het verschil

Zo zie je maar, we kunnen best nog wel wat leren van deze blije wijze dol op honing zijnde beer.

Women’s March

Een dag na de inaugeratie van Trump in 2017 werd als tegengeluid de eerste Woman’s March in Washington DC georganiseerd. De protestmars groeide uit tot een wereldwijde protestactie tégen haat, intolerantie en geweld en vóór wereldwijde solidariteit, voor mensenrechten in het algemeen en gelijke rechten in het bijzonder.

De 2020 Woman’s March heeft drie thema’s: reproductieve rechten voor vrouwen, immigratie en klimaatverandering. Waar praten we over als we het hebben over de reproductieve rechten van vrouwen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het recht op legale en veilige abortus; het recht op anticonceptie; vrijheid van gedwongen sterilisatie en anticonceptie.

Ook in Nederland wordt de Woman’s March georganiseerd. In Groningen vandaag en Amsterdam heeft een andere datum gekozen. Daar lopen ze de protestmars op 8 maart.

Deel dit bericht