18 januari – Mondiale Dag van de Migranten en Vluchtelingen

Beluister blog

Wil je weten hoe het is om een vluchteling te zijn?

Dan raad ik je aan om het tv programma “Rot op naar je eigen land” te gaan kijken. Het is een programma van de EO waarin 6 gewone Nederlanders, met een uitgesproken mening over vluchtelingen, ervaren hoe het is om een vluchteling te zijn. Een programma met zo’n titel roept emoties op, zo erg zelfs dat er Kamervragen zijn gesteld door de PVV fractie. Als een tv programma zo spraakmakend is voordat de eerste uitzending is geweest dan kun je met recht spreken van een perfect gekozen programma-item door de EO.

Het tv programma is van 20 januari tot en met 23 januari dagelijks te zien op NPO2, aanvang 21.15. Als afsluiter is er op 24 januari een live debat waarin ook alle deelnemers aanwezig zullen zijn, ook op NPO2. Wil je alle afleveringen achterelkaar zien? Dat is mogelijk,  namelijk op zaterdag 24 januari op NPO2 vanaf 13.10.

Waarom vluchten mensen? De redenen kun je onderverdelen in 4 hoofdgroepen:
Politieke redenen: verdrukking, geen vrijheid van meningsuiting, geweld
Sociale redenen:geloof, ras, geaardheid
Economische redenen: armoede, werkloosheid
Ecologische redenen:overstroming, aardbeving, vulkaanuitbarsting, droogte, hongersnood

Wanneer ben je vluchteling?
In Nederland krijg je de status van vluchteling wanneer je de asielprocedure met goed gevolg hebt doorlopen en dan krijg je ook een verblijfsvergunning, eerder niet. Dus niet alle asielzoekers zijn vluchteling want strikt genomen kan iedereen asiel aanvragen.

Wanneer krijg je asiel?
Niet iedere vluchteling krijgt asiel in Nederland, alleen degene met politieke en/of sociale redenen. En dan alleen als na een onderzoek van de IND is gebleken dat deze redenen ook kloppen en dat de asielzoeker ook daadwerkelijk in levensgevaar verkeert in het land van herkomst. Dit proces kan jaren duren! En wat ook belangrijk is om te weten is dat vluchtingen die in verband worden gebracht met oorlogsmisdaden en dergelijke, géén recht op asiel hebben.

Ik ga zeker kijken naar “Rot op naar je eigen land”, en u?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.