18 december – 3FM Serious Request | Internationale Dag van de Migrant | Dag van de Arabische taal

3FM Serious Request: Lifeline

Vandaag gaat 3FM Serious Request 2018 van start, en dit jaar met een nieuw format. Géén Glazen Huis meer maar daarvoor in de plaats gaan drie teams van twee dj’s 24/7 een week lang lopend langs verschillende acties die geld moeten opleveren voor goede doelen in binnen- en buitenland. De 3 teams zijn:

  • Team 1: Eva Koreman en Sander Hoogendoorn; zij starten op Vlieland
  • Team 2: Jorien Renkema en Rob Janssen; zij beginnen in Weert
  • Team 3: Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen; hun looptocht begint in Hengelo

Benieuwd waar de dj’s allemaal naar toelopen? Klik hier voor het overzicht. De week eindigt in TivoliVredenburg in Utrecht, daar waar Serious Request in 2004 begon. De cirkel is rond!

Internationale Dag van de Migrant

Door het grote stijgende aantal migranten vond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de tijd rijp worden voor een International Migrants Day. Daarom riepen zij op 4 december 2000 18 december uit tot International Migrants Day. Een zorgvuldig gekozen datum want op die dag in 1990 keurde de Algemene Vergadering van de VN het Internationaal Verdrag inzake de bescherming van de rechten van alle migrerende werknemers en hun gezinsleden goed.

Wat is menselijke migratie?

Migratie hoort bij ons mensen zoals regen in de herfst, en de redenen voor migratie zijn divers. Het kan komen door klimaatverandering, demografie, instabiliteit, groeiende ongelijkheid en het streven naar een beter leven, maar ook gebrek aan aanbod op de arbeidsmarkt.

Als we spreken over menselijke migratie, spreken we dan alleen maar over vluchtelingen of gelukszoekers uit Afrika? Nee, onder menselijke migratie wordt elke verplaatsing van mensen verstaan; in één woord gezegd: volksverplaatsingen. Dit kan van stad naar stad zijn of van land naar land. Zelfs het pendelen tussen werk en huis kan gezien worden als een vorm van migratie. Iedereen die migreert wordt een migrant genoemd.

Wist je dat 98% van de Nederlanders buitenlandse voorouders hebben?

Wist je dat 98% van de Nederlanders buitenlandse voorouders hebben? In Nederland hebben we een lange historie met migranten. Vanaf de zestiende eeuw was Nederland een handelsnatie die bekend stond als tolerant en die een zekere mate van vrijheid van godsdienst kende. Dat was de reden dat veel migranten hun geluk hier gingen zoeken. Zoals protestantse kooplui en handwerkslieden in de 16e eeuw. Dit waren meestal lieden van de gegoede klasse want armen konden zich de kosten van een migratie niet veroorloven. Dat was toen en dit is nu net zo.

Dag van de Arabische taal

Op 18 december 1973 besloot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in resolutie 3190 (XXVIII) om de Arabische taal onder de officiële talen en werktalen van de Algemene Vergadering en de belangrijkste commissies te scharen. Daarmee werd de Arabische taal één van de officiële talen van de VN.

Het Arabisch is een Semitische taal die oorspronkelijk alleen gesproken werd op het Arabisch Schiereiland. Na het ontstaan van de islam nam het Arabisch een vogelvlucht omdat de taal nauw verbonden was met de nieuwe religie. Er wordt geschat dat vandaag de dag tussen de 300 en 390 miljoen mensen Arabisch spreken. Het is gewoon moeilijk te bepalen hoeveel mensen nu precies deze taal spreken vanwege de vele verschillende dialecten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.