17 mei – Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie | Koning Maxima jarig | Dag van de Communicatie | Dag van de Kinderwens | Vesak | Virtuele Assistent Dag | Dag van de Bedreigde Soorten | Hypertensie Dag | Neurofibromatose Dag | Telecommunicatie dag

Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie

Van 11 tot en met 19 mei vindt in Nederland de IDAHOT-week plaats. Gedurende deze week worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Maar vandaag vieren we de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het verschijnsel homohaat en discriminatie. Iets waar LHBTI’s (inter)nationaal bijna dagelijks mee te maken hebben. Tevens de dag waarop mensen de straat op gaan en strijden voor mensenrechten voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid.

Vandaag worden in meer dan honderd landen evenementen georganiseerd, inclusief de landen waar homoseksualiteit en homoseksuele handelingen bij wet verboden zijn. Deze dag staat ook bekend onder de naam IDAHOTB (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia).

Rainbow Europe Index 2019

Vandaag besteed ik alleen aandacht aan Dag tegen Lesbofobie, Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Want dit onderwerp raakt mij persoonlijk. Het gaat me werkelijk aan het hart dat ook in “vooruitstrevend” Nederland niet-hetero’s niet zichzelf kunnen en durven te zijn. Dat je op moet passen om hand in hand te lopen met je partner van hetzelfde geslacht, omdat dit als “aanstootgevend” kan worden gezien door bepaalde groepen in ons o zo tolerant Nederland.

En dat Nederland niet het meest vooruitstrevende land in Europa is laat de Rainbow Europe Map 2019 zien. Malta blijkt het meest tolerante land in Europa te zijn als het gaat om de juridische en politieke situatie van LGBTI mensen. En Nederland? Nederland is ten opzichte van vorig jaar een plaats gezakt. Zonder trots kan ik je vertellen dat wij op de lijst van 49 landen op plaats 12 staan. We scoren een dikke onvoldoende, om je kapot te schamen! Maar er zijn ook lichtpuntjes: in Oostenrijk kunnen paren van hetzelfde geslacht sinds dit jaar trouwen. En vandaag zal voor de eerste keer op 17 mei de Rainbow Flag worden gehesen bij het Europees Parlement.

10e editie Rainbow Europe Map 2019

Afgelopen maandag (13 mei) werd de Rainbow Europe Map 2019 door ILGA-Europe officieel in Oslo onthuld. De Rainbow Map & Index geeft een beeld van hoe het beleidslandschap er op dit moment uitziet. En hoe ziet het er uit? Voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van de Index gaan landen achteruit omdat bestaande wetten en beleidsregels verdwijnen. In tien jaar tijd geen bal bereikt, dat is toch wel schrikken.

Deze dagen staan ook op de agenda voor vandaag:

Deel dit bericht