17 juli – Nationale Herdenking MH17 | Dag van het Internationaal Strafrecht | Wereld Emoji Dag

Nationale Herdenking MH17

Vier jaar geleden vertrekt op 17 juli kort na het middaguur een Boeing 777 van Schiphol richting Kuala Lumpur. Dit vliegtuig van de Malaysia Airlines, de MH17, zal echter nooit haar eindbestemming halen. Omstreeks 14.18 verdwijnt het toestel van de radar, op dat moment vloog het op 33.000 voet (10.060 meter) in het Oekraïense luchtruim. Het vliegtuig wordt door een Buk-raket (een wapen van Russische makelij) uit de lucht geschoten en stort neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove, tien kilometer ten noorden van de stad Torez. Aan boord zijn 298 mensen, waaronder 196 mensen met de Nederlandse nationaliteit, en niemand zal de crash overleven.

Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet de ware toedracht. Dat er rechtszaak komt staat vast, maar wanneer is nog niet bekend. De pessimist in me komt bovendrijven; ik geloof niet dat Poetin ooit de Russische betrokkenheid zal erkennen en dat daarmee de waarheid boven tafel komt.

Herdenking is een sobere besloten bijeenkomst

Bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen komen nabestaanden uit binnen- en buitenland samen om hun geliefden te herdenken. De burgemeester van Haarlemmermeer Onno Hoes, de pastoor in Hilversum de heer Jules Dresmé en Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, zullen tijdens de herdenking spreken. Minister-president Mark Rutte zal na afloop van het programma als eerste bloemen leggen bij het gedenkteken.

Werelddag van het Internationaal Strafrecht

Dag van het Internationaal Strafrecht ook wel Dag van Internationale Strafrechtspraak genoemd viert de verjaardag van het Statuut van Rome dat op 17 juli 1998 ondertekend werd. Sinds die dag hebben meer dan honderdtwintig landen het Statuut van Rome ondertekend. Saillant detail: China heeft het Statuut van Rome nooit ondertekend. De Verenigde Staten en Rusland ondertekenden het wel, maar ratificeerden het verdrag nooit. Voetnoot: wat is dat nu precies “ratificatie”? Ratificatie is het bekrachtigen van een internationaal verdrag.

Het Statuut van Rome legt de basis voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Wat doet het Internationaal Strafhof? Zij behandelt grofweg vijf typen misdrijven: genocide (volkerenmoord), misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdrijven, agressieve misdaad en misdrijven die de vrede, veiligheid en welzijn van de wereld bedreigen.

Precies twintig jaar nadat een diplomatieke conferentie van 160 staten het Statuut van Rome aanvaardde zal het Internationaal Strafhof in Den Haag met ingang van vandaag rechtsmacht kunnen uitoefenen over misdaden van agressie.

Wereld Emoji Dag

Sinds 2014 vieren we jaarlijks op 17 juli World Emoji Day, dit jaar is dus een heus jubileum jaar. Dat is voor veel bedrijven een reden om eens flink uit te pakken. De één moedigt je aan om alleen maar smiley-tweets op je tijdlijn te zetten en de ander wil graag dat je chatten met een real-life chatbot (de Bryanmoji). Je kunt wel stellen dat een ieder zichzelf beetje respecterend bedrijf/organisatie/stichting/etc. World Emoji Day zal gebruiken om zichzelf te promoten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.