17 juli – MH17 ramp | Dag van het Internationaal Strafrecht | Wereld Emoticons Dag

MH17 ramp

Twee jaar geleden vertrekt op deze datum kort na het middaguur een Boeing 777 van Schiphol richting Kuala Lumpur. Dit vliegtuig van de Malaysia Airlines, de MH17, zal echter nooit haar eind bestemming halen. Omstreeks 14.18 verdwijnt het toestel van de radar, op dat moment vloog het op 33.000 voet (10.060 meter) in het Oekraïense luchtruim. Het vliegtuig stort neer bij het Oos-Oekraënse dorp Hrabove, tien kilometer ten noorden van de stad Torez. Aan boord zijn 298 mensen, zij komen allen om het leven. In totaal 193 mensen die aan boord waren hadden de Nederlandse nationaliteit.

Een dag van nationale rouw

Een kleine week later komen de eerste slachtoffers van vlucht MH17 aan op luchtbasis Eindhoven. Daar werden de kisten met groot eerbetoon en veel egards heel voorzichtig in de rouwauto’s neergezet die vervolgens onder politiebegeleiding in een lange colonne op weg gingen naar de Oudheusdenkazerne in Hilversum. Dit gebeurde op 23 juli, de dag van nationale rouw in Nederland.

Kippenvel

Met kippenvel zat ik die dag voor de buis om naar het rechtsstreekverslag van de aankomst van de eerste slachtoffers te kijken. Alles wat we te zien en te horen kregen was enorm indrukwekkend. Waar ik het meest van onder de indruk was was dat langs de hele route, van luchtbasis Eindhoven naar de Oudheusdenkazerne in Hilversum, mensen langs de kant stonden te klappen en bloemen te gooien. Dit liet wel zien dat de hele samenleving ontdaan was van de aanslag op de MH17.

Vandaag zal rond het tijdstip dat de MH17 het radiocontact verloor een besloten en alleen toegankelijkvoor nabestaande herdenking in Vijfhuizen bij Schiphol plaatsvinden.

Dag van het Internationaal Strafrecht

De Dag van het Internationaal Strafrecht viert de verjaardag van het Statuut van Rome dat op 17 juli 1998 ondertekend werd. Het Statuut van Rome legt de basis voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Wat doet het Internationaal Strafhof? Zij behandelt grofweg vijf typen misdrijven, namelijk: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven, misdrijf tegen de vrede en het misdrijf van agressie.

Saillant detail: één van de landen die het Statuut van Rome niet hebben geratificeerd zijn Verenigde Staten van Amerika.

Wereld Emoticons Dag

Emoticons (ASCII-gebaseerde tekenreeksen) en smileys worden vaak gebruikt om de afwezigheid van de intonatie en de non-verbale signalen te compenseren. En dat we ze nodig hebben is geen sinecure want soms maken geschreven woorden niet altijd precies duidelijk wat je bedoelt en dan kan een emoticon uitkomst bieden.

Is het jou wel eens overkomen dat je een Appje sarcastisch oppakte terwijl het juist grappig bedoeld was?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.