17 januari – Lelijke Truien Dag | Dag van het Jodendom | Dag van de Jonge Uitvinder

Lelijke Truien Dag

Sinds 2012 is het de traditie om op de derde donderdag van januari om zonder schroom je aller lelijkste trui aan te trekken en dat vol enthousiasme te delen op sociale media. En dat hebben we 7 jaar op een rij massaal gedaan, maar de initiatiefnemers van Dag van de Lelijke Trui hebben besloten om met deze dag te stoppen. Op 30 november 2018 stond op hun facebookpagina dit bericht te lezen: WE STOPPEN ER MEE! Wat ooit begon als een ludieke grap groeide uit tot iets waarbij we steeds meer werk kregen om alles bij te houden. Die puf is er niet meer. Het was een lastige beslissing, maar dit maakt nu tijd vrij voor andere dingen. Wie weet… We hopen echter dat jullie blijven shinen in die lelijke truien! Hou em recht! KEEP THE LELIJKE TRUI ALIVE! Op welk tijdstip van het jaar dan ook…

Dag van het Jodendom

Voor de twaalfde keer toont de R.K. Kerk in ons land op Dag van het Jodendom bijzondere aandacht voor het jodendom. In navolging van hun Europese collega’s riepen de Nederlandse bisschoppen in 2008 17 januari uit tot Dag van het Jodendom. Het idee achter deze dag is dat christenen zich meer zouden moeten verdiepen in de wortels van hun geloof. Historisch gezien zijn het christendom en het rabbijnse jodendom joodse stromingen die alle twee teruggaan tot het jodendom uit de eerste eeuw.

Thema 2019: “Lernen – leren”

De Joodse manier van leren, het zogenaamde “lernen” is leren meer dan alleen maar het opnemen van kennis. Het is een heilige bezigheid om de Tora en de traditie van het Jodendom beter te leren begrijpen. In de Joodse betekenis is lernen een heilige bezigheid om de Tora en de traditie van het Jodendom beter te leren begrijpen.

Dag van de Jonge Uitvinder

Kid Inventors’ Day is de dag waarop we alle jonge uitvinders toejuichen omdat ze betere oplossingen weten te bedenken dan alle volwassenen bij elkaar. K.I.D. hoopt ook andere jongeren te enthousiasmeren om creatief te zijn/ te blijven. De datum van 17 januari is niet random gekozen, op 17 januari 1706 werd de kleine Benjamin Franklin geboren. Hij groeide op tot een bijzonder veelzijdige man. Hij was politicus en schrijver, boekdrukker, uitvinder en moralist. En hij was één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Maar buiten al deze bijzondere dingen was hij ook degene die op 12-jarige leeftijd ’s werelds eerste zwemvinnen (flippers) bedacht. En dat maakt hem tot een bijzondere inspirator voor ieder kind die er van droomt om uitvinder te worden.

In elk kind schuilt een uitvinder

Alleen omdat kinderen minder kennis hebben over hoe de wereld in elkaar steekt wil dat nog niet zeggen dat ze geen ideeën hebben voor praktische en nuttige uitvindingen. Veel mensen geloven zelfs dat kinderen bijzonder creatief zijn om de eenvoudige reden dat ze nog niet weten hoe moeilijk veel dingen zijn. Sterker nog, er zijn genoeg dingen die we elke dag leuk vinden die door kinderen of tieners zijn uitgevonden. Daarom verdient hun creativiteit erkenning!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.