afbeelding versterkt informatiebeheer

17 februari – Werelddag voor Informatiebeheer | Werelddag van de Menselijke Geest | Doe Vriendelijk Dag | Dikketruiendag (BE) | Parfum Dag

Werelddag voor Informatiebeheer

Sinds 2013 wordt op de derde donderdag van februari de Werelddag voor Informatiebeheer (Global Information Governance Day) georganiseerd. Het achterliggend idee is om mensen te informeren over wat informatiebeheer inhoudt. Als ik het op een begrijpelijke manier probeer uit te leggen kom ik tot deze omschrijving. Informatiebeheer werkt vanuit het principe dat alles met elkaar verbonden is. Dus beheren, archiveren, gebruiken en verwijderen van interne (bedrijfs)informatie kun je niet als losse elementen in bedrijfsprocessen zien. Informatiebeheer moet ook transparant, controleerbaar en beheersbaar zijn. Daar horen ook plannen, procedures, geautomatiseerde en niet-geautomatiseerde hulpmiddelen en normen vanzelfsprekend bij.

Het ontstaan van Informatiebeheer

Voordat de term informatiebeheer de norm werd hield men zich bezig met traditionele archiefbeheer. Echter, het traditionele archiefbeheer kon de groei van (elektronische) documenten en toename van regelgeving niet bijhouden. De oplossing zag men in informatiebeheer. Het is niet een andere term voor hetzelfde. Information Governance (IG) is een platform voor organisaties om beleid op ondernemingsniveau te definiëren, in meerdere rechtsgebieden. IG zorgt vervolgens ook voor de handhaving van deze beleidsregels in de verschillende opslagplaatsen van informatie, gegevens en documenten. Bovendien gaan metadata vaak samen met elektronisch opgeslagen gegevens en kunnen daardoor van grote waarde zijn voor de onderneming. Mits ze correct worden opgeslagen en beheerd.

Werelddag van de Menselijke Geest

De Werelddag van de Menselijke Geest is in 2003 op initiatief van Michael Levy van Point of Life voor het eerst georganiseerd. Het doel van Werelddag van de Menselijke Geest is om de menselijke geest die het creatieve, vredige, liefdevolle leven leidt waarvoor het bedoeld is te promoten. Op Werelddag van de Menselijke Geest worden mensen over de hele wereld aangemoedigd om klokslag 21.00 onze tijd (15.00 EST) 2 minuten stilte in acht te nemen. Gedurende die 2 minuten ga je mediteren om de ware geest van vrijheid en vrede in je zelf te vinden.

Er wordt beweerd dat stilte ons verbindt met de geesten en dat we na die stilte ons als herboren voelen. Mensen gaan een verbinding tussen elkaar voelen als ze meedoen op World Human Spirit Day. Het zal een zeer krachtige stille meditatie zijn en hoe meer mensen eraan deelnemen, hoe krachtiger het wordt om wereldvrede en harmonie tot stand te brengen. Er wordt gezegd dat de menselijke geest een plaats nodig heeft waar mensenhanden de plaats niet herschikken. De menselijke geest is altijd een moeilijk hoofdstuk geweest om te begrijpen.

Doe Vriendelijk Dag

We hebben het allemaal in ons, die vriendelijkheid maar soms komt het er niet uit omdat je met je verkeerde been uit bed bent stapt, het koffiezetapparaat stuk is en tot overmaat van ramp heeft de hond binnen geplast. Een slechtere start kan eigenlijk niet maaaaar let op! Het is wel Doe Vriendelijk Dag dus het wordt, ongeacht wat dan ook, een heerlijke dag vandaag. Tis maar dat je het weet!

Ik heb me voorgenomen dat ik de Doe Vriendelijk Dag (Random act of Kindness Day) een goede invulling ga geven. De eerste de beste vreemdeling die ik tegen kom zeg ik vriendelijk gedag, ik zwaai naar de postbode, geef de kassière een complimentje en ik gedraag me als een “heer” in het verkeer, ook al ben ik vrouw! Mijn schoonmoeder zal ik vandaag niet pesten, mijn partner geef ik een extra knuffel en ik zeg de tandarts af. Dat laatste is eigenlijk meer een vriendelijke daad voor mezelf, en misschien ook wel voor de tandarts. Hoe ga jij Doe Vriendelijk Dag invullen?

Onderstaande twee dagen kun je volgens mij prima combineren, toch?

Deel dit bericht