17 augustus – Prinsengrachtconcert | Sint Juttemis | Honingbij Dag | Dag van het Dakloze Dier | Geocaching dag

Prinsengrachtconcert

Om 20.00 begint het avondprogramma van het Prinsengrachtconcert met een optreden van de Nederlandse bariton Raoul Steffani die op de piano begeleidt wordt door Daan Boertien. De Oostenrijkse sopraan Vanessa Waldhart is ook van de partij. Daarna is de Finse violist Pekka Kuusisto aan de beurt. Het hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert wordt zoals vanouds live uitgezonden door de AVROTROS op NPO2, de uitzending begint om 21.20. Traditiegetrouw wordt het Prinsengrachtconcert afgesloten met de bekende klassieker “Aan de Amsterdamse Grachten”.

Kinderprinsengrachtconcert

Het Prinsengrachtconcert begint eigenlijk al om 16.30 uur met het Kinderprinsengrachtconcert. Drie kinderen zullen drie Nederlandse topartiesten begeleiden. Aliza begeleidt Jamai op haar saxofoon, Donna speelt op haar cello samen met Jamai en Patricia van Haastrecht en de jonge violist Marcel treedt met Trijntje Oosterhuis op. Uitzending op NPO3 om 17.20.

Wanneer? Met sint-juttemis!

We hebben vast allemaal weleens de uitdrukking “ met sint-juttemis, als de kalveren op het ijs dansen” gebruikt als antwoord op een vraag en ons niet eens afgevraagd waar deze uitdrukking vandaan komt. Ik tenminste niet. Afijn, na een dagje op de naam “sint-juttemis” googelen las ik dat de eerste vermelding van sint-juttemis werd aangetroffen in de Kronieken van Roermond, en wel in het jaar 1577. “Het sol hun comen op St. Judtmisse” (‘ze krijgen het met sint-juttemis’) staat er te lezen. Dat is dus het enige zekere wat je kan terugvinden over sint-juttemis de rest wat je er over kan lezen is pure speculatie.

Synoniemen voor “sint-juttemis”

  • als de catte ganzen eyer leggen
  • als daer twee sondagen in een week comen
  • als alle uwe vingeren even langh zijn;
  • als de keyser op den kordewagen compt
  • als Paschen en Pinksteren op één dag vallen
  • als witte-donderdag zwarte donderdag heeten zal
  • als de maan drij teuten heeft
  • als ’t geld regent en boonen waait

Wereld Honigbij dag

Vandaag zetten imkers, bijenteeltclubs en verenigingen en iedereen die de honingbij een warm hart toedraagt de honingbij in het zonnetje. Waarom? Vanwege hun belang voor ons voortbestaan! Honingbijen maken niet alleen honing, 72% van alle gewassen wordt bestoven door bijen. Gevolg: we zouden geen noten, fruit, groenten en chocolade kunnen eten of koffie kunnen drinken zonder bijen. Toch wel iets om bij na te denken als je weer de neiging krijgt om een bij dood te slaan. Als je vandaag overdag een bezige bijtje bent geweest dan mag je vanavond wel op de bank. Heb ook nog een filmtip voor je: Hitchcock’s The Bees uit 1978.

Internationale Dag van het Dakloze Dier

Vandaag is het de Internationale Dag van het Dakloze Dier. Een Amerikaans initiatief om mensen ervan bewust te maken dat ze hun huisdieren, hun honden en katten moeten steriliseren in plaats van ongewenste niet gesteriliseerde dieren op straat te schoppen of achter te laten in een asiel.

Internationale Geocaching dag

Wat is in hemelsnaam “geocaching”? In het kort: iemand verstopt een waterdichte doos (cache) met daarin een logboek, hij/zij publiceert op www.geochacing.com de exacte coördinaten en vervolgens ga jij aan de hand van deze GPS coördinaten op jacht naar de “schat”. Als je de doos hebt gevonden teken je het logboek en vermeld je jouw vondst op een speciale cache-pagina.

Wereldwijd vinden op International Geocaching Day verschillende evenementen plaatsvinden. Als je op deze dag een cache vindt of je bent aanwezig bij een evenement dan krijg je daarvoor een speciale souvenir. Happy chacing!

Deel dit bericht