17 april – Dag van het Landschap | Tweede Paasdag | Internationale Dag van de Boerenstrijd | Wereld Hemofilie Dag | Internationale Haiku Gedichtendag

Dag van het Landschap

Sinds enkele jaren organiseren het Brabants Landschap en IVN op Tweede Paasdag wandelexcursies in diverse natuurgebieden, dat wordt de Dag van het Landschap genoemd. Op 11 van de 14 toplocaties in Brabant kun je om 12.00, 13.30 en 15.00 uur deelnemen aan een anderhalf uur durende (gratis) wandelexcursie. De wandelexcursies die om 13.30 beginnen zijn speciaal voor jonge gezinnen, helaas moet de trouwe viervoeter thuisblijven.

Tweede Paasdag

Er is een grote kans dat je vandaag al dan niet verplicht naar een meubelboulevard moet of op visite gaat bij de (schoon)familie. Wat zijn de alternatieven voor Tweede Paasdag? Boswandeling? Naar de Paasmarkt in Den Haag? Wat dacht je van het Oldtimer Festival in Venhuizen, de kattenshow Mundikat Easter in De Beursfabriek in Nieuwegein, Mega Vlooienmarkt in Eelde. Diverse musea hebben op Tweede Paasdag speciale (binnen)activiteiten.

Internationale Dag van de Boerenstrijd

Na aanleiding van de gewelddadige dood van 19 Braziliaanse boeren die streden voor hun landbouwgrond en hun rechten besloot La Via Campesina de Internationale Dag van de Boerenstrijd in het leven te roepen.

Wat wil men bereiken?

Dit jaar wil de organisatie de wereld laten weten dat boeren en mensen die werkzaam zijn op het platteland zich sterk hebben ingezet voor hun rechten. De strijd voor de boerenrechten is een initiatief dat La Via Campesina 17 jaar geleden begon. Zij vechten er voor dat de VN-Mensenrechtenraad (UNHCR) een “verklaring van de rechten van boeren en andere personen die in de landbouw werkzaam zijn” gaat uitwerken.

Deze verklaring, indien goedgekeurd, moet een internationaal juridisch instrument worden om boeren en andere personen te beschermen. Nog steeds worden de fundamentele rechten van boeren en werknemers in de landbouw vaak met voeten getreden. De boeren worden onder meer het slachtoffer van vervolging, geweld en gedwongen verhuizingen waar buitenlandse regeringen en grote bedrijven achter zitten die daarna doodleuk de landbouwgrond confisceren.

Wereld Hemofilie Dag

Wereld Hemofilie Dag wordt elk jaar op 17 april gehouden omdat deze datum de geboortedag is van Frank Schnabel, de oprichter van het World Federation Hemophilia. Wereldwijd worden vandaag bezienswaardigheden en monumenten rood verlicht als hulpmiddel om stil te staan bij hemofiliepatiënten.

Wat is hemofilie?

Hemofilie of bloederziekte is een erfelijke geslachtsgebonden ziekte waarbij het bloed niet goed kan stollen en daardoor bloedingen in spieren en gewrichten kunnen optreden. De oorzaak is een tekort aan of afwezigheid van een bepaald eiwit in het bloed dat nodig is voor de vorming van klonters om de bloedingen te stelpen, dat wordt ook wel stollingsfactor genoemd. Je hebt 2 verschillende soorten hemofilie, hemofilie A en hemofilie B.

Internationale Haiku Gedichtendag

De Amerikaanse Sari Grandstaff is de initiator van de Internationale Haiku Gedichtendag (International Haiku Poetry Day). Oorspronkelijk stond de Haiku Gedichtendag gepland op 21 december, de dag van de winterzonnewende. In 2012 werd de dag doorgeschoven naar 17 april zodat de Haiku Gedichtendag dan in de Nationale Poëzie Maand in Amerika viel. Waarom er gekozen is voor de 17de? Omdat de haiku 17 lettergrepen bevat.

Wat is een haiku?

De definitie: Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter. Een haiku bestaat vaak uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Wellicht de meest bekende haiku is van de Japanse dichter Basho:

O, oude vijver
een kikker springt van de kant
geluid van water

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.