dag van het licht

16 mei – Dag van het Licht | Wereld Whisky Dag | Dag van het Samenleven in Vrede | Dag van de Coeliakie | Nacht van de Fooi | Bookstore Day | Wereldvismigratie Dag | Eurovisie Songfestival 2020 | Week van de Opvoeding

Internationale Dag van het Licht

Vandaag vieren we de Internationale Dag van het Licht. Om licht én de op licht gebaseerde technologieën die schonere energie mogelijk maken maar ook duurzame landbouw, snelle connectiviteit en betere diagnostiek en behandelingen in de spotlight te zetten. Tenminste zo dacht UNESCO er in 2017 over. En zo is de Internationale Dag van het Licht officieel op de “dagen van” kalender gekomen.

Waarom specifiek op 16 mei? Omdat op deze dag in 1960 de natuurkundige en ingenieur Theodore Maiman er in slaagde om voor de eerste keer de laser te gebruiken. Het doel van deze dag is om de wetenschappelijke samenwerking te versterken en gebruik te maken van het potentieel om vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen.

Thema 2020: See the Light

In een tijd waarin toegang tot informatie en netwerkverbindingen belangrijker zijn dan ooit, biedt lichtwetenschap, en op licht gebaseerde technologieën, efficiënte en betaalbare oplossingen voor de uitdagingen waarvoor we wereldwijd staan. Het thema en bijbehorende campagne See the Light moedigt een ieder van ons aan het gesprek aan te gaan over het belang van de lichtwetenschap en op licht gebaseerde technologieën in ons leven. Of je gaat je verdiepen in het lichtfenomeen de laser.

Wereld Whisky Dag

Op elke derde zaterdag in mei nodigt World Whiskey Day je uit om een dram (Schotse benaming voor een glas whisky) te proberen en het levenswater te vieren. Het enige wat je nodig hebt om deze dag goed te vieren is een fles Schotse whisky en eventueel wat (online) drinkbroeders. Do dheagh shlàinte!

Internationale Dag van het Samenleven in Vrede

Ik omarm het principe dat vrede niet alleen de afwezigheid van conflicten is, maar dat het ook een positief, dynamisch participatieproces vereist, waarin de dialoog wordt aangemoedigd en conflicten worden opgelost in een geest van wederzijds begrip en samenwerking. Waarin goede afspraken worden gemaakt zodat beide partijen tot hun recht komen.

De Internationale Dag van het Samenleven in Vrede is een middel om de internationale gemeenschap te moveren zich meer in te zetten voor vrede, verdraagzaamheid, inclusie, begrip en solidariteit.

In 2017 hebben de Verenigde Naties 16 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van Samenleven in Vrede. Een dag om vrede, tolerantie, inclusie, begrip en solidariteit wereldwijd te promoten. Jaarlijks wordt op Dag van het Samenleven in Vrede stilgestaan bij het belang van internationale samenwerking; economische, sociale, culturele of humanitaire uitdagingen samen aanpakken. De VN heeft als wens om samen te leven en te werken, verenigd in verschillen en diversiteit, met als doel een duurzame wereld van vrede, solidariteit en harmonie.

Meest uitdagende crisis sinds de Tweede Wereldoorlog

COVID-19 vormt een ernstige bedreiging voor het handhaven van de internationale vrede en veiligheid. Het kan zelfs leiden tot een toename van (sociale) onrust en geweld. Om als één solidaire wereld de strijd aan te binden tegen het coronavirus hebben de Verenigde Naties opgeroepen tot een direct wereldwijd staakt-het-vuren. Meer dan 100 lidstaten, diverse regionale organisaties, religieuze leiders en meer dan 200 maatschappelijke organisaties hebben tot dusver gehoor gegeven aan deze oproep.

Welke dagen worden ook op 16 mei georganiseerd?

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

  • Nacht van de Fooi (→ geannuleerd)
  • Bookstore Day (→ verzet naar 12 september a.s.)
  • Wereldvismigratie Dag (→ verplaatst naar 24 oktober a.s.)
  • Week van de Opvoeding (BE) (→ heel wat activiteiten worden geannuleerd of verplaatst door organisatoren)
  • Eurovisie Songfestival 2020 → Europe Shine A Light (live uitzending van 21.00 uur tot 23.00 uur op NPO 1)
Deel dit bericht