16 maart – Boomfeestdag | Dag van de Ingenieur

Nationale Boomfeestdag

Elk jaar is een andere gemeente gastheer van de Nationale Boomfeestdag. Dit jaar is het de beurt aan Den Bosch, volgend jaar vindt de viering plaats in de gemeente Maastricht.
Vandaag worden er 5.000 bomen en struiken geplant door ongeveer 500 kinderen uit Den Bosch en kinderen van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap met steun van een aantal prominente gasten. Tot slot zullen de kinderen samen 12 Vredesbomen planten in het Speelbos en 13 witte duiven loslaten.

Europees Bomenverdrag

Voorafgaand aan het planten van de bomen en struiken wordt om 10.30 in Intratuin Rosmalen het Europees Bomenverdrag getekend. Dit verdrag roept regeringen en lokale autoriteiten van de lidstaten van de Europese Unie op om kinderen in de gelegenheid te stellen om hun eigen boom te planten voordat ze 11 jaar oud zijn. Het Europees Bomenverdrag is een samenwerking tussen Den Bosch, One Tree Per Child en Boomfeestdag.

Vijf dingen die je moet weten over de Nationale Boomfeestdag

  • Nationale Boomfeestdag heeft dit jaar het thema “Bomen & Bossen”
  • Vandaag worden er door ruim 100.000 kinderen uit ruim 300 gemeenten bijna 200.000 bomen geplant.
  • Er zijn vijf Geboortebossen in Nederland, in deze bossen worden sinds 1990 Geboortebomen geplant voor nieuwe wereldburgers.
  • In 1999 werd aan de toen 50 jarige KWF Kankerbestrijding het Wilhelminabos geschonken, in het bos is een Gedenkplek waar glaspanelen staan met namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden
  • In bijna 60 jaar zijn in ons land ruim 13 miljoen bomen geplant.

Dag van de Ingenieur

In het buitenland staat de Nederlandse ingenieur hoog aangeschreven vanwege zijn/haar creativiteit, verbeeldingskracht en ondernemende geest. Komt toch weer even die aloude VOC mentaliteit om de hoek kijken. In ons eigen land staan we er niet altijd bij stil maar heel wat Nederlandse uitvindingen hebben behoorlijke veranderingen te weeg gebracht in ons alledaagse leven.

Nederlandse uitvindingen

WiFi komt uit de koker van de Nederlandse ingenieur Victor Hayes, hij is verantwoordelijk voor de technologie. Het cassettebandje en de Compact Disc werden uitgevonden door ir. Lou Ottens, werknemer bij Philips. Jaap Haartsen en zijn collega ingenieurs waren verantwoordelijk voor de uitvinding van van Bluetooth.

De “vader van het Deltaplan” is Johan van Veen, hij was een Nederlandse waterstaatkundig ingenieur. Ingenieur Cornelis Lely ontwierp in 1891 het eerste plan voor de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee.

Vijf dingen die je moet weten over de Dag van de Ingenieur

  • Deze dag wordt georganiseerd door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) met medewerking van branchevereniging NLingenieurs
  • Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs aan de Ingenieur van het Jaar
  • Uitreiking van de Vernufteling 2016 voor het meest innovatieve ingenieursproject
  • Uitreiking KIVI Academic Society Award aan die hoogleraar die de verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij.
  • De uitreiking is dit jaar bij Hogeschool InHollandDelft

https://www.kivi.nl/over-kivi/dag-van-de-ingenieur

Dagenvanhetjaar feliciteert bij deze alle prijswinnaars op de Dag van de Ingenieur.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.