16 februari – Nationale Pizzadag | Wereld Walvis Dag

Nationale Pizzadag

In navolging van de Amerikaanse Nationale Pizzadag (9 februari) hebben wij sinds een paar jaar onze eigen Nationale Pizzadag. Een top dag! Als ik aan jou zou vragen waar de oorsprong van de pizza ligt dan is de kans groot dat je Italië roept. Maar is dat juist? Het precieze ontstaan van de pizza kent meerdere verhalen maar wat sowieso zeker bekend is dat de “pizzabodem” al duizenden jaren wordt gebakken.

In den beginne werden ronde broden gebruikt als bord en via archeologische vondsten weet men dat de Vikingen in de negende eeuw na Christus al platte ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten aten. Feit is dat men in Napoli (Napels) in de 17e eeuw startte met het maken van de “picea”; deeg dat werd belegd met makkelijk verkrijgbare goedkope ingrediënten zoals uien, spek, olie, olijven en kruiden. Toentertijd een typisch gerecht voor de armen, nu smult iedereen van de pizza.

Vi auguro buon appetito!

Er is eigenlijk maar één manier waarop je nationale pizzadag goed kan vieren, pizza eten! Je kunt een pizza thuis laten brengen, je kunt gaan uit eten bij de pizzeria, je rent de supermarkt in en haalt een (bevroren) kant en klare pizza of je gaat zelf een pizza maken. De laatste heeft mijn voorkeur, er gaat niets boven een eigengemaakte pizza!

Er gaat niets boven zelfgemaakt!

Je kunt natuurlijk zelf je pizzabodem maken (250 gram volkorenmeel, beetje zout, half pakje droog gist en water) maar oh oh oh wat zijn ze toch handig, die rollen kant en klaar pizzadeeg. Dat vinden wij tenminste, alleen maar uitrollen en daarna kan je er alles op gooien wat je maar lekker vindt. Bij mij gaat er altijd het volgende op:

  • salami of chorizo
  • kappertjes
  • olijven
  • tros tomaatjes
  • geraspte kaas

Mijn partner kiest meestal voor gehakt of kip, tros tomaatjes, ham, geraspte kaas maar wat er bij haar zeer zeker niet op gaat zijn kappertjes en olijven. En dat is het mooie van je eigen pizza maken, je kunt er alles op gooien wat jij lekker vind!

Wereld Walvis Dag

Sinds 1986 wordt jaarlijks op de derde zondag in februari Wereld Walvis Dag gevierd. In dat jaar werd, na 200 jaar intensieve commerciële walvisjacht, door de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) een tijdelijk verbod (moratorium) ingesteld op alle commerciële walvisvangst. Vrijgesteld van dit tijdelijk verbod zijn:

  • de jacht op walvissen voor wetenschappelijke doeleinden
  • de traditionele jacht door volkeren als de Inuit

Commerciële walvisjacht

IJsland (sinds 2008), Noorwegen (nooit gestopt) en Japan erkennen het moratorium niet. Japan beroept zich op de vrijstelling van “wetenschappelijk onderzoek”, en dat kost jaarlijks zo’n 1.000 walvissen het leven. In werkelijkheid belandt het walvisvlees wat Japan doodt op de markt, op een etensbord of wordt het verwerkt in hondenvoer. Sinds vorig jaar is Japan weer begonnen met de commerciële walvisvaart. Er is wel een quota van 227 stuks walvissen ingesteld.

Voetnoot: er worden door verschillende landen op verschillende data Wereld Walvis Dag gevierd.

Deel dit bericht