15 september – Festival van het Leren | Internationale Dag van de Democratie | International Dot Day | Wereld Lymfklierkankerdag

Festival van het Leren

Je bent nooit te oud om te leren! Juist daar draait het om bij het Festival van het Leren. Het Festival wil alle burgers, ook voor wie het leren niet zo vanzelfsprekend is, stimuleren om de schoolboeken in te duiken en zich verder te ontwikkelen. De hele maand september worden in alle provincies activiteiten georganiseerd. Het complete overzicht vind je hier.

Internationale Dag van de Democratie

Het ideaal plaatje, tenminste in de ogen van de westerse wereld, is dat ieder persoon kan leven in een vrije democratie. Maar zonder de volledige medewerking van de internationale gemeenschap, nationale regeringen, maatschappelijke organisaties en individuen is democratie simpelweg niet mogelijk. De Internationale Dag van Democratie moedigt aan om te checken hoe het vandaag de dag gesteld is met de democratie. Want democratie is niet alleen een doel, het is ook een proces dat continu in beweging is. Wist je dat Nederland op de Democracy Ranking, dat is een lijst van de meest democratische landen ter wereld, op een mooie zesde plek staat?

Thema 2017: Democratie en conflictpreventie

Steeds vaker regeert de angst in plaats van gezond verstand en dat is een groot gevaar voor de democratie. Want een samenleving die zich laat voeden door valse waarheden en overdrijvingen zal niet instaat zijn om geschillen via bemiddeling of dialoog op te lossen. De kans op (georganiseerd) geweld neemt dan toe. Het thema “democratie en conflictpreventie” richt zich op het voorkomen van grootschalige gewelddadige conflicten zodat vrede en stabiliteit blijven bestaan.

International Dot Day (Stip Dag)

Het verhaal “The Dot” van Peter H. Reynolds staat model voor deze dag. Het boek gaat over een betrokken leraar die een leerling die weinig tot géén zelfvertrouwen heeft leert te vertrouwen op haar eigen capaciteiten door zichzelf letterlijk en figuurlijk “op de kaart” te zetten en in zichzelf te geloven. Een reis van zelfontdekking begint met het zetten van een stipje op een vel papier.

International Dot Day stimuleert creativiteit, moed, samenwerking en out of the box denken. En mijn inziens kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen.

Wereld Lymfklierkankerdag

In Nederland is niet veel informatie te vinden of en hoe de Wereld Lymfklierkankerdag hier gevierd wordt ondanks het feit dat Hematon (Nederlandse patiëntenorganisatie bloedkanker lymfklierkanker stamceltransplantantie) lid is van de wereldwijde overkoepelende lymfoom patiëntengroepen die volop aandacht schenkt aan de World Lymphoma Awareness Day.

Wat ik nog onder de aandacht wil brengen is dat op 7 oktober een Hematondag in ‘s-Hertogenbosch wordt gehouden. Dit is een dag met aandacht voor alle bloedkankersoorten, lymfklierkanker, stamceltransplantatie, effecten van behandelingen op langere termijn, communicatie met de arts, kanker en werk en nog veel meer.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.