afbeelding versterkt werelddag van de armen

15 november – Werelddag van de Armen | Dag van de Gevangen Schrijver | Werelddag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers | Feest van de Dynastie (BE)| Feestdag Duitstalige Gemeenschap (BE) | Koningsdag (BE) | Europese Dag van de Muziektherapie

4e editie Werelddag van de Armen

In de pauselijke boodschap voor de vierde Werelddag van de Armen, die vandaag door de Rooms-Katholieke Kerk wordt gevierd, dient het boek “Wijsheid van Jezus Sirach” als inspiratiebron. De paus concludeert daaruit dat het gebed tot God en de solidariteit met de armen en de lijdende niet van elkaar te scheiden zijn. Je kunt de hele boodschap teruglezen. Ga je voor de Engelse variant of ga je voor de Nederlandse vertaling? Je kunt ook voor de derde optie kiezen: ik lees niks want de Werelddag van de Armen boeit me niet.

“Strek uw hand uit naar de armen” op Werelddag van de Armen

Het thema van Werelddag voor de Armen is “Strek uw hand uit naar de arme (dan word je volkomen gezegend)”. Eeuwenoude wijsheid heeft deze woorden voorgesteld als een heilige levensregel. Vandaag de dag zijn deze woorden nog even actueel. Ze helpen ons onze blik te richten op wat essentieel is en de barrières van onverschilligheid te overwinnen. Armoede komt altijd in verschillende gedaanten voor en vraagt aandacht voor elke specifieke situatie. In iedere situatie kunnen wij de Heer Jezus ontmoeten. Hij heeft geopenbaard dat Hij tegenwoordig is in zijn zwakste broeders en zusters. Aldus Paus Franciscus in zijn boodschap op Werelddag voor de Armen.

Dag van de Gevangen Schrijver

Op Dag van de Gevangen Schrijver roept PEN International op voor internationale actie om alle schrijvers en journalisten die doelwit zijn geworden vanwege hun vreedzame vrije meningsuiting te beschermen. Deze dag gaat niet alleen om het herdenken of stilstaan bij de gevangen genomen schrijvers. Het gaat ook om de verdwenen schrijver, de vermoorde schrijver. Een ieder die betrokken is bij het geschreven of gesproken woord.

Wie staan dit jaar in de spotlights?

Vrijheid van meningsuiting is niet in elk land iets vanzelfsprekends. Om dat te benadrukken zet PEN vandaag op Dag van de Gevangen Schrijver vijf schrijvers in de spotlights. PEN dringt bij regeringen er op aan dat de volgende mensen worden vrijgelaten of worden ontslagen van vervolging:

Eén ding staat als een paal boven water: geen enkele vorm van geweld zal het ooit winnen van het vrije woord. De pen zal altijd sterker zijn dan de kogel.

Werelddag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers

Op initiatief van de internationale organisatie FEVR (Fédération Européenne des Victimes de la Route) wordt jaarlijks de Werelddag ter Herdenking van Verkeersslachtoffers georganiseerd. Op 26 oktober 2005 werd deze dag door deVN erkend als “de juiste erkenning voor de slachtoffers van verkeersongevallen en hun families.

Nationale Herdenking

In Nederland organiseert de Vereniging Verkeersslachtoffers de Nationale Herdenking Verkeersslachtoffers. Normaliter wordt de dag in bijzijn van nabestaanden en slachtoffers, familieleden, vrienden en belangstellenden gehouden. Dit jaar loopt alles anders. De Vereniging Verkeersslachtoffers mensen oproept om een brandende kaars voor het raam te zetten om zo de verkeersslachtoffers te herdenken. Alternatief voor vandaag: je kan op hun website een uitgebreide VVS boodschap in film bekijken.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht