afbeelding versterkt nacht van de popmuziek

14 november – Nacht van de Popmuziek | Dag tegen Illegale Handel in Cultuurgoederen | Wereld Diabetes Dag | Divali | Intocht Sinterklaas | Dag van de Achterhoekse Popmuziek | Landelijke Atelierweekend

15e editie Nacht van de Popmuziek

Alweer voor de vijftiende keer wordt het ruim drie uur durend bijzonder muziekprogramma Nacht van de Popmuziek georganiseerd. Wat krijg je te zien en te horen? Nog nooit vertoond archiefmateriaal, live registraties ingeleid en van anekdotes voorzien door Matthijs van Nieuwkerk, Leo Blokhuis en verzamelaar Fenno Werkman. Dit jaar onder meer aandacht voor Rory Gallagher, Nina Simone, 75 jaar Metropole Orkest, artiesten die dit jaar zijn overleden, en nog veel meer.

Volg Nacht van de Popmuziek op social media

Via de NPO3 app ( Google Play en App Store)maar ook via Twitter kan de kijker een nummer aanvragen, reageren op de uitzending, achtergrondinformatie vinden en extra videomateriaal bekijken. De Nacht begint om 22.40 en eindigt om 02.00! Veel kijk- en luister gewenst.

Internationale Dag tegen Illegale Handel in Cultuurgoederen

De sinds 2019 jaarlijks terugkerende Internationale Dag tegen de Illegale Handel in Cultuurgoederen herinnert de wereld eraan dat diefstal, plundering en illegale handel in cultuurgoederen in elk land plaatsvindt. Door deze vorm van criminaliteit worden mensen van hun cultuur, identiteit en geschiedenis beroofd. UNESCO moedigt met deze dag musea, archieven, kunstverzamelaars, handelaren en individuen aan om na te gaan of een object niet is gestolen of zonder toestemming is uitgevoerd. En deze dag roept tevens de lidstaten op om deze misdaad gezamenlijk te bestrijden.

Onwetendheid en slechte gewoontes

Illegale handel in cultureel eigendom heeft vele oorzaken, vaak liggen onwetendheid en slechte gewoonte daaraan ten grondslag. Gestolen cultureel erfgoed wordt vaak illegaal verhandeld of legaal via veilingen of via internet. Mensen, overheden, de kunstmarkt en instellingen kunnen hun steentje bijdragen om dit te bestrijden door te weten wat ze kopen. Dus meer bewustzijn, beter geïnformeerd zijn en gezond verstand gebruiken bij het kopen en verkopen van kunst en culturele objecten.

Wereld Diabetes Dag

Het thema van Wereld Diabetes Dag 2020 is The Nurse and Diabetes. De campagne heeft tot doel het bewustzijn te vergroten rond de cruciale rol die verpleegkundigen spelen bij het ondersteunen van mensen met diabetes. Verpleegkundigen leveren al uitstekend werk als het gaat om mensen die met diabetes leven of het risico lopen de aandoening te ontwikkelen te ondersteunen.

Wereldwijd komen er steeds meer diabetespatiënten, daarom is het belangrijk dat verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel in de gezondheidszorg goed onderricht krijgen zodat ze vaardig en bekwaam worden en blijven. Zorgverleners en regeringen moeten het belang erkennen van investeringen in educatie en opleiding. Met de juiste expertise kunnen verpleegkundigen het verschil maken voor de diabetespatiënt.

Divali

Het Hindoestaans Lichtjesfestival Divali (of Diwali, Deepavali of Deevali) is één van de belangrijkste feesten van het hindoeïsme en vindt haar oorsprong in India. Tijdens dit festival wordt de Hindoegodin van het licht, Lakshmi, vereerd. In heel India versieren mensen zich met kleurrijke bloemenkransen of poeders, maar niet alleen mensen ook honden en koeien krijgen een beurt. Het vieren van dit feest gaat gepaard met het nuttigen van zoetig eten. In India steekt men daarnaast ook vuurwerk af. Het is een feest voor iedereen en wordt door Hindoestanen over de hele wereld gevierd, zo ook door de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht