afbeelding versterkt world contact day

15 maart – World Contact Day | Internationale EATAPETA-dag | Internationale Actiedag voor de Zeehonden | Internationale Dag tegen Politiegeweld | Werelddag voor Consumentenrechten | Dag van de Literatuur LOKAAL | Brain Awareness Week | Week van de Lentekriebels | Week van de Mondhygiënist | Week van de Diëtist (BE) | Feestweek van de Zorg (BE) | Wereld Volksverhalen en Fabels Week

World Contact Day

Een goede korte Nederlandse vertaling voor deze dag kon ik niet verzinnen, mijn poging eindigt met: Maak Contact met Buitenaardse Intelligentie Dag. Deze dag werd voor het eerst gehouden in 1953, de initiatiefnemer is de International Flying Saucer Bureau (IFSB). De leden van IFSB deden een beroep op alle “believers” om gelijktijdig een telepathische welkomstboodschap de ruimte in te sturen. De manier om contact te leggen met buitenaardse intelligentie. De welkomstboodschap was de basis voor het lied “Calling Occupants of Interplanetary Craft” van Klaatu, later nog meesterlijk vertolkt door The Carpenters. Toen dit nummer uitkwam, gingen er geruchten dat op World Contact Day dit nummer via het tornado-waarschuwingssysteem zou worden gedraaid. In de hoop dat iedereen de welkomstboodschap zou meezingen en zodoende een telepathische boodschap de ruimte in te slingeren. The thruth is out there, zouden Dana Scully en Fox Mulder zeggen.

Internationale EATAPETA-dag

In 2003 lanceerde PETA een mediacampagne en reizende tentoonstelling met de titel “The Holocaust on Your Plate”. PETA vergelijkt in deze campagne de moderne landbouwmethoden en vlees eten met de Holocaust. Op één en dezelfde poster zag je foto’s van kaalgeschoren joden en batterijkippen of varkens in een abattoir. Met daarboven de tekst: “Voor dieren zijn alle mensen nazi’s.” In Duitsland werd de campagne vanwege de gekozen woorden verboden.

Eat A Tasty Animal For PETA Day

Als antwoord op deze walgelijke mediacampagne van PETA kwam op 15 maart 2003 blogger Meryl Yourish met de “Eat A Tasty Animal For PETA Day” (EATAPETA). Een dag waarop je vlees eet. Letterlijk kun je in haar toenmalige blog lezen dat zij mensen oproept om als protest tegen de campagne van PETA een giga biefstuk naar binnen te werken of een kip of vis. Alles waar PETA op tegen is. Ik snap de emotie achter de EATAPETA-dag maar ik zou er nu niet en toen niet aan hebben meegedaan want hoe je het ook wendt of keert de dieren zijn en blijven de grootste verliezers.

Werelddag voor Consumentenrechten

World Consumer Rights Day is geïnspireerd op president John F. Kennedy. Hij stuurde op 15 maart 1962 een speciaal bericht naar het Amerikaanse congres waarin hij de kwestie van de consumentenrechten formeel aan de orde stelde. Hij was de eerste wereldleider die dat deed. In 1983 riep de consumentenbeweging 15 maart uit tot Werelddag voor Consumentenrechten. Een jaarlijks terugkerende dag met ieder jaar een ander thema. Dit jaar gaat het thema over het verminderen van plastic afval.

Er staan nog meer dagen op de “dagen van” kalender:

Vandaag beginnen er maar liefst 6 “weken van”:

Deel dit bericht