afbeelding versterkt dag van planetaria

14 maart – Internationale Dag van Planetaria | Grote Schelpenteldag (BE) | Klimaatmars | Internationale Dag van de Wiskunde | Wereld Pi-dag | Steak and Blowjob Day | Internatianle Fanny Pack Dag | Internationale Stel een Vraag Dag | Internationale Actiedag voor Rivieren | Witte Dag | Pretzel Zondag

Internationale Dag van Planetaria

Sinds 1991 wordt jaarlijks op de tweede zondag van maart de Internationale Dag van Planetaria (International Day of Planetarium) georganiseerd. Volgens onofficiële cijfers trekken de 4.145 planetaria in de wereld jaarlijks 144.012.579 bezoekers (bron: Loch Ness Productions). In Nederland staan 16 planetaria, en 8 in België. Het doel van IDP is om volgend jaar nog meer bezoekers te verwelkomen. Ze proberen dat te bereiken door zoveel mogelijk mensen te informeren dat er planetaria bestaan. Een hulpmiddel is natuurlijk de Internationale Dag van Planetaria. Leren over de sterren, het verkennen van de sterrenhemel en astronomie is een hobby die je je levenslang kan beoefenen. Dit jaar worden virtuele bezoeken aangeboden.

Waarom zijn planetaria belangrijk? In een wereld vol van lichtvervuiling zijn veel mensen het contact met de sterren kwijtgeraakt. Een paar zijn nog te zien boven grote steden, en zelfs in sommige landelijke gebieden verbergt lichtvervuiling de sterren van de Melkweg. Planetaria zijn ontwikkeld om de sterren te vangen en ze naar de aarde te brengen, zodat iedereen ervan kan genieten en erover kan leren.

Doelen van de Internationale Dag van de Planetaria:

  • publiek informeren over planetaria → wat ze zijn en waarom ze bestaan
  • om het publiek voor te lichten over het probleem van lichtvervuiling
  • bevorderen van internationale uitwisselingen en samenwerkingen tussen planetaria van verschillende landen
  • om het belangrijke werk van de International Planetarium Society onder de aandacht te brengen

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Hoe komt iemand er toe om op zijn zolderkamer een driedimensionaal planetarium in elkaar te knutselen? Dat is nu al bijzonder, laat staan in de 18e eeuw. Eise Eisinga was één van die mensen in de 18e eeuw die niet alles wat een dominee vertelde klakkeloos aan nam. Zeker niet als het om het zonnestelsel ging. Hij wist wel beter.

Eisinga was als kind al bijzonder geïnteresseerd in het zonnestelsel en de planeten. Dus toen de Friese dominee Eelko Alta in 1774 de kerkgangers vertelde dat de wereld binnen enkele maanden zou vergaan omdat een aantal planeten met de maan in botsing zouden komen was voor de amateurastronoom Eisinga de maat vol. Om een lang verhaal kort te houden, om mensen te laten zien dat de dominee kletskoek verkocht heeft hij het zonnestelsel op schaal nagebouwd. Hij is 7 jaar met dit klusje bezig geweest. En het werkt nu nog steeds, nauwkeurig en accuraat! De Planetariumkamer en het raderwerk vormen het oudste planetarium ter wereld dat nog werkt.

Steak and Blowjob Day

Biefstuk en Pijpdag, of zoals de Duitsers zeggen Schnitzel und Blasen Tag, is de tegenhanger van Valentijnsdag. Tenminste volgens de logica van de mensen die achter steakandbj.org zitten. Zij beweren dat het niet meer dan normaal is dat mannen een feestdag hebben die specifiek op hen is gericht. Net zoals Valentijnsdag specifiek op vrouwen is gericht. Persoonlijk vind ik deze stelling absurd. Hoezo Valentijnsdag specifiek voor vrouwen? Er zijn ook genoeg mannen die een cadeautje of een bos bloemen krijgen op 14 februari.

Dit terzijde, hoe vier je Steak en BlowJob Day? De titel van de dag geeft het al weg; niet met een wenskaart, snoep, rozen, bonbons of een teddybeer. Er zijn twee dingen waar je de meeste mannen voor wakker kunt maken: een dikke,vettige, sappige biefstuk en een pijpbeurt.

En dan staan deze 9 topics ook nog op de kalender voor vandaag:

Deel dit bericht