15 april – Het Tulpenfestival | Stille Zaterdag | Nationale Lummeldag | Werelddag voor de Kunst | Wereld Circus Dag | Titanic Herdenkingsdag

Het Tulpenfestival: van 15 april tot 7 mei

Als je van tulpen houdt en je wilt aankomend paasweekend niet in de mensenmassa op de Keukenhof meehobbelen dan is het Tulpenfestival een aan te raden alternatief. In de Noordoostpolder staan tot aan begin mei de prachtigste tulpenvelden in bloei. Je kunt via een106 kilometer lange Tulpenroute langs prachtige bollenvelden rijden die ook langs diverse bezienswaardigheden van de Noordoostpolder loopt. Wist je trouwens dat de Bollenroute in de Noordoostpolder de langst aaneengesloten route van Nederland is en dat hier het grootste deel van de geteelde bloembollen worden gekweekt?

Tis niet alleen met de auto langs de bollenvelden rijden tijdens het Tulpenfestival. Er zijn speciale fietsroutes, wandeltochten en koetstochten uitgezet. Verder kun je meedoen aan een wielertoertocht, een skeelermarathon of de Level One 11-dorpen steptocht. Op de website van het Tulpenfestival staat meer informatie.

Stille Zaterdag

Het Truüm Sacrum, de drie dagen voor Pasen, bestaat uit; Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. De eerste twee dagen zijn bekend maar heel eerlijk gezegd had ik nog nooit van Stille Zaterdag (Paaszaterdag) gehoord. Moet dan iedereen vandaag de hele zaterdag stil? Dat bleek niet het geval te zijn. Mijn voormalige buurman de theoloog gaf antwoord op de prangende vraag: Waarom heet de zaterdag voor Pasen Stille Zaterdag? Klik hier voor het antwoord.

Nationale Lummeldag op Werelddag voor de Kunst

Vandaag worden eveneens Nationale Lummeldag en Werelddag voor de Kunst (World Art Day) gehouden. De datum voor beiden dagen werd gekozen omdat het de geboortedag van Leonardo da Vinci is. “De grootste genieën presteren soms meer wanneer ze minder werken“, zei Leonardo, toen hij, tot ongenoegen van de abt van Sante Maria delle Grazie, momenten van rust inlaste tijdens het schilderen van het Laatste Avondmaal. Met andere woorden: soms is lummelen noodzakelijk om originele ideeën te bedenken, te ontwikkelen en goed uit te voeren. Dat verzin ik niet ter plekke maar komt uit de mond van één van ’s werelds meest creatieve mensen ooit: Leonardo da Vinci.

Voor meer info over Nationale Lummeldag, klik hier. Wil je meer weten over World Art Day? Klik hier.

8e Wereld Circus Dag

Jaarlijks wordt op de derde zaterdag van april de, onder bescherming van Prinses Stephanie van Monaco staande, Wereld Circus Dag (World Circus Day) gevierd. Op een aantal websites wordt vermeld dat in Nederland sommige Nederlandse tentcircussen een open dag houden. Kan je helaas geen link geven met een overzicht met wie, wat en waar. Op circusfederation.org staan alle bij hun bekende activiteiten vermeld, ook die van Nederland.

Titanic Herdenkingsdag

De Titanic vertrok op 10 april 1912 vanuit Southampton naar New York. Op 14 april 1912 rond 23.40 uur raakte het 269 meter lange onzinkbare geachte schip een ijsberg en drie uur later zonk het naar de bodem van de oceaan. Ruim vijftienhonderd mensen vonden 105 jaar geleden in die nacht de dood, en dat herdenken we.

Op 1-11-1997 verscheen de film Titanic in Tokio voor het eerst. Nederland was op 15-01-1998 aan de beurt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.