afbeelding versterkt wereld chimpansee dag

14 juli – Wereld Chimpansee Dag | Internationale Naaktdag | Internationale Dag voor Non-binaire Mensen | Internationale Haai Bewustwordingsdag | Wereld Orka Dag | Quatorze Juillet | Zwarte Cross | World Street Painting

Wereld Chimpansee Dag

Wereld Chimpansee Dag is een dag waarop we de evolutionaire nauwe verwantschap tussen chimpansee en mens centraal stellen. Vandaag is ook een dag waarop (indirect) aan landen gevraagd wordt of zij willen investeren in hun welzijn, bescherming en het in stand houden van deze pracht dieren. Meer dan 60 jaar geleden deelde Jane Goodall haar inzichten over de wondere wereld van wilde chimpansees. Hierdoor werd ons begrip voor deze zoogdieren voor altijd vergroot. Tot op de dag van vandaag komt zij voor de chimpansee op. Ook wij kunnen een verschil maken en kunnen de toekomst voor chimpansees in het wild en in gevangenschap verzekeren. Fijne Wereld Chimpansee Dag!

Het verhaal van Dr. Goodall inspireerde

Als baanbrekend onderzoeker inspireerde Dr. Jane Goodall generaties vrouwen tot het volgen van wetenschappelijke opleidingen. Men zag een significante toename van het aantal vrouwen in STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) en aangrenzende gebieden van natuurbehoud, diergedrag, milieuactivisme en belangenbehartiging.

Geschat wordt dat sinds 1960, toen het aantal buitenshuis werkende vrouwen fors steeg, het aantal vrouwen in STEM (van 1970-2011 U.S. CENSUS) toenam van 7% tot 26%. Het kan toeval zijn maar ik denk dat het verhaal van Jane Goodall en haar rol als mentor echt wel van invloed zijn geweest. En als kroon op haar werk heeft de nu 88-jarige model gestaan voor een heuse Jane Goodall Barbie pop die deze week op de markt is gebracht. Natuurlijk wel, op hoofd en haar na, gemaakt van gerecycled plastic.

Waarom vieren we vandaag Wereld Chimpansee Dag?

In 1960 arriveerde een jonge Britse vrouw aan de oevers van het Tanganyikameer in Tanzania. Zonder het te beseffen zou ze binnenkort de wereld voorgoed veranderen. De 26-jarige Jane Goodall kreeg de kans van haar leven toen paleontoloog en antropoloog Dr. Louis Leakey vroeg haar om onze naaste familieleden te observeren en beter te begrijpen. Hij doelde op de wilde chimpansees. Jane’s baanbrekende ontdekkingen brachten opmerkelijke waarheden aan het licht over het gedrag van chimpansees en de mensheid. Ze heeft ook gewezen op de dringende noodzaak om chimpansees te beschermen tegen uitsterven. Haar werk heeft “soortenbehoud” opnieuw gedefinieerd om mensen centraal te stellen, waardoor lokale gemeenschappen betere rentmeesters van hun eigen omgeving kunnen worden.

De studie van wilde chimpansees die Dr. Goodall, het Jane Goodall Institute (JGI) en onderzoekspartners hebben opgezet (en in stand hebben gehouden) loopt nu al meer dan zes decennia. In 2018 kreeg het onderzoek een eigen Guinness World Record.

The Forest is Calling

The Forest is Calling is een internationale campagne van het Jane Goodall Institute (JGI) om mensen te bewegen tot recycling of verlenging van de levensduur van hun mobiele apparaten en andere gebruikte elektronische producten. De Internationale Recycle Mobiele Telefoons Dag is gestart om mensapen en hun leefgebieden te beschermen. Wat de link is tussen een mensaap en jouw smartphone? Dat zijn de onderdelen in je smartphone, en andere elektronische producten. Deze producten bevatten de 4 mineralen: goud, tin, wolfraam en coltan (of tantaal). Coltan wordt in het Oosten van de Democratische Republiek Congo (EDRC) gedolven. Bossen worden hiervoor, al dan niet illegaal, gekapt waardoor het leefgebied van de chimpansee almaar kleiner wordt. Oplossing: de mineralen uit de afgedankte apparaten gaan hergebruiken.

Welke dagen, en evenementen, willen ook graag onze aandacht?

Deel dit bericht