14 februari – Internationale Dag van het Huwelijk | Valentijnsdag | V-day

Internationale Dag van het Huwelijk

World Marriage Day vindt dat een eerbetoon aan het instituut huwelijk nodig is. Men wil vandaag de getrouwden mannen en vrouwen eren omdat zij het fundament van het gezin zijn, de hoekstenen van de samenleving. Deze “dag van het huwelijk” brengt hulde aan de schoonheid van trouw, opoffering en vreugde in het dagelijkse huwelijksleven. Dat is op zich wel een leuk initiatief totdat ik verder las: een huwelijk dat bestaat uit één man en één vrouw. Door het overvloedige christelijk sausje dat over deze dag heen is geschonken is men even vergeten dat niet alleen een mannetje/vrouwtje huwelijk het fundament van het gezin of de hoeksteen van de samenleving is tegenwoordig.

Wellicht draag ik een te gekleurde roze bril maar laat deze dag dan maar aan mij voorbijgaan als alleen het mannetje/vrouwtje huwelijk centraal staat!

Valentijnsdag

Als ik de baas zou zijn van één van de postbezorgbedrijven die Nederland rijk is dan had ik het wel geweten. Ik zou vandaag coûte que coûte post en pakketjes gaan bezorgen want het hele idee achter Valentijnsdag gaat zo naar de knoppen. Valentijnsdag is dé dag waarop jij je geheime liefde wilt verrassen met een mooie handgeschreven kaart of bos bloemen. Wat je absoluut niet wilt is dat jou Valentijnskaart op “minnaressendag” wordt bezorgd of wat nog erger is op dinsdag. Wat is dit een gemiste kans!

Wat een geluk dat het dit jaar een schrikkeljaar is want anders hadden we volgend jaar ook géén post gehad op Valentijnsdag!

Valentijnsdag of V-day?

De Amerikaanse schrijfster en feministisch activiste Eve Ensler, schrijfster van de “De Vagina Monologen”, heeft in 1988 Valentijnsdag omgedoopt tot V-day. De ‘V’ in V-Day staat voor Victory, Valentine en Vagina.

V-Day is een wereldwijde non-profit organisatie van activisten die het geweld tegen vrouwen en meisjes wilt stoppen. Het doel van deze dag is om meer aandacht ( en geld ) te generen voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen en meisjes. Met geweld wordt bedoeld: verkrachting, aanranding, incest, vrouwelijke genitale verminking (VGV), en eksuele slavernij .

Door middel van benefit voorstellingen van “De Vagina Monologen” wordt wereldwijd geld opgehaald om onder meer miljoenen mensen voorlichting te geven over de harde realiteit van geweld tegen vrouwen en meisjes.

One Billion Rising: Revolution!

Wist je dat wereldwijd gezien één op de drie vrouwen tijdens haar leven zal worden geslagen of worden verkracht? Dat zijn één miljard ( One Billion ) vrouwen en meisjes! De One Billing Rising campagnes kun je zien als een internationale oproep om gendergerelateerd geweld meer aandacht te geven door middel van protesten, flash mobs en workshops over de hele wereld.

Tot aan 8 maart, de Internationale Vrouwendag, zullen duizenden “risings” in honderden landen plaats vinden.

Weet je hoeveel “risings” in Nederland worden gehouden? Inderdaad, nul!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.