13 februari – Wereldradiodag | Internationale Minnaressendag

Heb je vandaag een dagje vrij en zin in een feestje? Dan is Den Haag de place-to-be!
Vandaag wordt namelijk het Chinees Nieuwjaar in Den Haag op traditionele wijze gevierd met een optocht van Chinese draken en leeuwen inclusief vuurwerk door het centrum van Den Haag. Voordat de optocht vertrekt moeten de draken en leeuwen eerst gewekt worden, dat zal om 12.45 op de Gedempte Burgwal gebeuren. Het wordt een feestelijke dag met een Asian Food Court, een expositie van Chinese Zodiac Sculpturen en diverse optredens op verschillende locaties.

Wereldradiodag 2016

Er is niet lukraak voor 13 februari gekozen, deze datum herinnert aan de eerste uitzending van de United Nations Radio in 1946. Dat is de achterliggende reden waarom de directeur-generaal van de UNESCO voorstelde om op deze datum Wereldradiodag te vieren. En zo geschiedde het.

“Radio in tijden van nood en rampen”

Het thema van dit jaar is: “Radio in tijden van nood en rampen”. De radio is een low-budget communicatiemiddel dat het grootste aantal mensen bereikt in de kortst mogelijke tijd. Dat is ook de reden dat de radio een centrale rol speelt bij het opzetten van noodcommunicatie systemen bij en tijdens het bestrijden van (natuur)rampen.
Vandaag zal de UNESCO de radio promoten als hét communicatiemiddel in tijden van nood en rampen.

Waarom is de radio zo belangrijk?

Als je gedurende noodsituaties alleen afhankelijk bent van alle geruchten die verschijnen op social media en geen andere informatiebron hebt zal dat de kans op sociale onrust en plunderingen vergroten. Om de geruchten te ontkrachten is de radio dé bron bij uitstek. Als je luistert naar de verhalen van de onafhankelijke (radio)journalisten die ter plekken zijn en hun eigen ooggetuige verslag maken van de (nood)situatie kun jij daarop je eigen mening vormen in plaats van alles klakkeloos te geloven wat er op social media verschijnt.

Kortom de radio kan geruchten ontkrachten en de eventueel heersende sociale wanorde te verminderen. Daarom mag nooit de veiligheid van journalisten en hun vrijheid van meningsuiting tijdens crisis en rampen ter discussie staan.

Maar de radio doet meer:

  • het kan aan overlevenden van rampen en aan kwetsbaren steun bieden op verschillende manieren.
  • het kan op unieke wijze naasten herenigen en het kan de ongerustheid van rampenslachtoffers verlichten.
  • het helpt humanitaire hulpverleners en beleidsmakers om het conflict te kaderen, waardoor gepaste actie ondernomen kan worden.
  • het kan gebruikt worden als een vroegtijdig waarschuwingssysteem.
  • een radio ( bijvoorbeeld een kristalradio ) blijft werken ook al is er geen elektriciteit meer
  • de radio redt levens

Internationale Minnaressendag

Valentijnsdag staat voor de deur maar voordat het zover is komt eerst nog Minnaressen(- minaars)dag voorbij.
Vreemdgangers met een relatie hebben dus een druk weekend. Eerst je minnaar of minnares verwennen en de dag erop is je partner aan de beurt. Hoe ga je dat allemaal regelen?

Mijn tip voor vreemdgangers: zorg voor een goed gevulde portemonnee en een goede conditie. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.