14 december – Foute Kersttruiendag | Paarse Vrijdag | Dag van de Aap

Foute Kersttruiendag

We hebben de Dikketruiendag, de Warmetruiendag, de Foute Truiendag, de Gekke Truiendag, de Lelijke Truiendag (is dit jaar gestopt) en natuurlijk kan de Foute Kersttruiendag in dit ludieke rijtje niet ontbreken. Kijk of je nu aan deze truiengekte meedoet vanwege het milieu, het goede doel of gewoon omdat je elke gelegenheid aangrijpt om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren, dat maakt mij niks uit. Als je er maar lol aanhebt, toch? Ben benieuwd hoeveel foto’s er op sociale media opduiken van mensen in hun allerfoutste kersttrui. Doe eens gek, leef je lekker uit op Foute Kersttruiendag!

Een echte held verzamelt geld

De initiator van Foute Kerstruiendag is de kinderhulporganisatie Save the Children. Zes jaar geleden zag deze dag het licht in het Verenigd Koninkrijk onder de naam Christmas Jumper Day. Het doel van die dag en de Foute Kersttruiendagen nadien is geld in te zamelen voor kinderen in nood. Je kunt ook een paarse foute kersttrui aantrekken vandaag, dan sla je twee vliegen in één klap.

Paarse Vrijdag

Op Paarse Vrijdag laten leerlingen en docenten op hun school zien dat ze tegen homofobie zijn want iedereen heeft recht op een veilige sfeer op school, of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. Uit onderzoek is gebleken dat op de helft van de scholen het niet veilig genoeg is om “uit de kast” te komen. Het meest verontrustende vind ik dat het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren vijf keer hoger ligt dan bij hetero’s.

Je wordt niet als homofoob geboren

In dit land word je bijna gedwongen iets normaal te vinden waar je als hetero toch echt een natuurlijk gevoel van walging moet onderdrukken. Bij de hetero zal altijd een gevoel blijven dat homoseksualiteit tegennatuurlijk is”. Kijk, als dit nu je vader of moeder is die dit zegt dan kan ik begrijpen dat je niet “uit de kast” durft te komen of dat je zelf een homofoob wordt.

Lieve mensen, besef dat we allemaal gelijk zijn maar dat sommige van ons een andere weg kiezen dan de meest gekozen (hetereo)weg. Ben je daarom minder? ABSOLUUT NIET!

World Monkey Day (Dag van de Aap)

Om meer aandacht voor zijn favoriete dier te genereren besloot Casey Sorrow, toentertijd kunststudent aan de Michigan State University, “Monkey Day” op de kalender van een vriend te schrijven. Deze vriend dacht dat het de bedoeling was om “iets” met het thema aap te doen. En je weet dat studenten van feesten houden dus dit feest sloeg zo aan dat de draagkracht voor deze Monkey Day groot was op de Michigan State University. Op het moment dat Casey Sorrow en medestudent Eric Millikin “Monkey Day” online begonnen te promoten en in hun Fetus-X stripverhalen te vermelden werd het snel opgepakt door andere. Om een lang verhaal kort te houden, “Monkey Day” wordt nu niet alleen in Amerika gevierd ook in Canada, Duitsland, Pakistan, Thailand, India en de UK.

Hoe vier je Monkey Day?

Er zijn mensen die zich verkleden als een aap, Chunky Monkey ijs van Ben & Jerry’s eten, de hele dag schreeuwen als een aap, een aap-thema feestje organiseren, een T-Shirt aantrekken met een aap er op, een King Kong filmavond marathon organiseren of wenskaarten versturen met een aap er op. Maar je kunt ook een donatie geven aan bijvoorbeeld Stichting AAP. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je “Monkey Day” viert als je er maar lol aan beleefd.

Als je vandaag een paarse kersttrui waar een aap opstaat aantrekt dan sla je drie vliegen in één klap.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.