13 maart – Wereld Rotaract Week van 7 t/m 14 maart

Wereld Rotaract Week

Tijdens Wereld Rotaract Week worden de prestaties van Rotaract-leden over de hele wereld gevierd. Leuk om te weten maar dan weet je nog niet wie het zijn. Wellicht heb je wel eens van de “Rotary” gehoord? Een wereldwijde vriendschapsorganisatie die zich inzet voor de medemens en dat doet zonder onderscheid te maken van ras, geloof of politieke overtuiging.

Ze noemen zichzelf ook wel een “serviceclub” waar leden Rotarians heten en die allen één ding gemeen hebben en dat is hun levenshouding die gericht is op dienen, oftewel je eigenbelang ondergeschikt maken aan dat van de maatschappij.

Het is niet een clubje waar je zomaar lid van kan worden, voor het lidmaatschap van de Rotaryclub word je namelijk uitgenodigd. Je mag wel schriftelijk je belangstelling voor een lidmaatschap kenbaar maken. En dan? Afwachten!

Maar wat is Rotaract?

Rotaract staat voor “Rotary in Action” en is bedoeld voor jongeren, studerend of werkend, in de leeftijd van 18 tot 30 jaar die zich willen inzetten voor mensen die het minder getroffen hebben in de samenleving en die hiermee tegelijkertijd levenservaring willen opdoen. In 2011 werd de eerste jeugdafdeling, Interact, van de Rotary in Nederland opgericht en is bestemd voor middelbare scholieren van 14 tot en met 18 jaar.

Rotary International

De Rotaryclubs in Nederland maken deel uit van het netwerk van Rotary International (RI). Wereldwijd heeft Rotary 530 Rotary districten in 165 landen. Er zijn 31.314 clubs met in totaal 1.220.543 leden. Nederland is verdeeld in 7 districten, elk geleid door een gouverneur. Rotary telt in Nederland 450 clubs en bijna 20.000 leden.

End Polio Now (Polio de Wereld Uit)

Ieder Rotaryclub bepaald zelf aan welke projecten zij gaan werken maar er is echter één project die door alle Rotary Clubs wereldwijd wordt ondersteund met menskracht, energie en geld. Dat project heeft ten doel de wereld polio-vrij te maken en dan niet morgen maar het liefst gisteren.

Niet alleen de Rotary maakt zich sterk om polio definitief de wereld uit te krijgen, er wordt samengewerkt met WHO, Unicef maar ook met Bill Gates die met zijn Bill & Melinda Gates Foundation miljarden besteed aan het bestrijden van polio.

Polio zal na 2016 de wereld uit zijn

Is dit een utopie of kan het werkelijkheid worden? De vooruitzichten zijn goed, in 1988 kwam polio nog in 125 landen (350.00 gevallen) voor en nu anno 2016 komen er nog enkele gevallen voor in Afghanistan en Pakistan. Het einde is inzicht. Hopelijk kunnen we dit jaar op Wereld Polio Dag zeggen: polio is de wereld uit!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.