13 maart – Week van Zorg en Welzijn | Brain Awareness Week | Wereld Rotaract Week

Week van Zorg en Welzijn

De Week van Zorg en Welzijn (WZW) is een vervolg op de sinds 2000 zeer succesvolle Open Dag van Zorg en Welzijn die gehouden werd op de derde zaterdag van maart. Nu organiseren meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties tijdens de WZW één of meerdere Open Dagen om het publiek te laten zien en ervaren hoe het in de sector zorg en welzijn aan toe gaat. Olympisch kampioen Maarten van der Weijden is dit jaar de ambassadeur en vliegt per helikopter langs een aantal zorg- en welzijnsinstellingen om de aftrap te doen van deze week.

Het is natuurlijk ook de ultieme kans om een kijkje achter de schermen te nemen van een zorg- of welzijnsorganisatie. Gebaseerd op wat je hebt gezien kun je een bewuste keuze maken waar je wel of niet terecht wilt komen op je oude dag.

Brain Awareness Week (BAW)

Dit jaar viert de Brain Awareness Week (13-19 maart) haar 22-jarig bestaan. Een internationale week waar hersenen, hersenletsel en hersenonderzoek centraal staan. De Brain Awareness Week was het geesteskind van David Mahoney, de toenmalige voorzitter van de Dana Foundation. De week is uitgegroeid tot een wereldwijde voorlichtingsweek waar 5.600 partners uit 120 landen aan meedoen. In 2016 werden 1.775 BAW evenementen in 43 landen en 40 staten georganiseerd, zij bereikten meer dan 190.000 mensen.

De Nederlandse Neurofederatie en de Hersenstichting hebben een aantal jaren geleden het initiatief genomen om de Brain Awareness Week in Nederland te organiseren.

Wereld Rotaract Week

Wereld Rotaract Week is een week voor Rotaracters en Rotarians van over de hele wereld waarin ze samen het succes en het belang van het Rotaract programma vieren.

Rotaract, het jeugdprogramma van Rotary International, werd officieel opgericht op 13 maart 1968. Echter al sinds 1920 waren er initiatieven van jongeren die werden ondersteund en gesponsord door Rotary. Deze clubs heten toen de “Twenty-Thirty clubs”, een club voor jongeren tussen de 20 en 30 jaar. Vandaag de dag heeft Rotaract 9.522 clubs met meer dan 290.000 leden in 177 landen.

Rotaract Nederland

Rotaract staat voor “Rotary in Action”, een vrijwillige non-profitorganisatie voor jongeren (studerend of werkend) in de leeftijd van 18 tot 30 jaar die zich willen inzetten voor goede doelen in binnen- en buitenland. Met het organiseren van goede doelen projecten doen ze én praktijkkennis én persoonlijke ontwikkeling op, iets waar ze levenslang profijt van zullen hebben. Dit kan je met recht een klassieke win-win situatie noemen.

Voor middelbare scholieren (14-18 jaar ) is er in Nederland in 2011 de jeugdafdeling Interact opgericht.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.