13 maart – Dag van de Cultuureducatie | Wereld Rotaract Week

Dag van de Cultuureducatie

Bij het woord “cultuureducatie” moest ik heel even aan het woord “etherdiscipline” van Ellie Lust denken. Dit terzijde! Afijn, de Dag van de Cultuureducatie is bedoeld voor een specifieke doelgroep, namelijk kunst en cultuur professionals die werken in of voor het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs of het onderwijs op speciale scholen. Er is gekozen om het thema vakintegratie van 2017 ook voor Dag van de Cultuureducatie 2018 te gebruiken. Al met al beloofd het een inspirerende en interactieve dag te worden. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Wereld Rotaract Week

Gisteren is de Wereld Rotaract Week begonnen, een week voor Rotaracters en Rotarians van over de hele wereld waarin ze samen het succes en het belang van het Rotaract programma vieren. Leuk voor ze maar dan weet je nog niet wie het zijn. Wellicht heb je wel eens van de “Rotary” gehoord? Dit is een wereldwijde vriendschapsorganisatie die zich inzet voor de medemens en dat doet zonder onderscheid te maken van ras, geloof of politieke overtuiging. Ze noemen zichzelf ook wel een “serviceclub” waar leden Rotarians heten en die allen één ding gemeen hebben en dat is hun levenshouding die gericht is om de maatschappij te dienen. Eigenbelang is ondergeschikt. Dat streven zouden meer mensen moeten hebben!

Rotaract in Nederland

De Rotaract clubs in Nederland maken deel uit van een wereldwijd netwerk. Globaal gezien zijn er bijna 11.000 Rotaract clubs met meer dan 250.000 leden (Rotaractors) verdeeld over 184 landen. De circa 50 Rotaract Clubs in Nederland zijn verdeeld over 7 districten en hebben meer dan 500 leden.
Voor middelbare scholieren (14-18 jaar ) is er in Nederland in 2011 de jeugdafdeling Interact opgericht. Je hoeft trouwens geen lid van de Rotary te zijn om mee te kunnen doen.

Wie zijn lid van de Rotaract?

Rotaract staat voor “Rotary in Action”, en wordt gevormd door ambitieuze, enthousiaste, sociaal betrokken mannen en vrouwen tussen de 18 en 30 jaar oud; studerend of werkend. Zij zetten zich actief in voor goede doelen in het binnen- en buitenland. Met het organiseren van goede doelen projecten doen ze én praktijkkennis én persoonlijke ontwikkeling op, iets waar ze levenslang profijt van zullen hebben. Dit kan je met recht een klassieke win-win situatie noemen.

50 jaar Rotaract

In het begin van de jaren zestig begonnen Rotaryclubs over de hele wereld universitaire jeugdgroepen te sponsoren als projecten voor maatschappelijke dienstverlening. Deze activiteit werd als internationaal relevant gezien en Rotaract werd in 1968 goedgekeurd als een officieel programma voor Rotaryclubs. Op 13 maart 1968 werd de allereerste opgericht, de Rotaract Club of North Charlotte in North Carolina (Verenigde Staten). Dit jubileum wordt natuurlijk ook in Nederland gevierd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.