uitlichten naaimachine dag

13 juni – Naaimachine Dag | Nationale Gorilla Dag | Albinodag | Wereld Gin Dag | Poppen Dag | Werelddag Breien in het Openbaar | Dag van het Oudere Paard | Dutch Vespa Days | De Nationale Voetbaldag | Twin Cities World Refugee Day | Nationale Tuinweek

Nationale Naaimachine Dag

Nationale Naaimachine Dag wordt al een aantal jaren in Nederland gevierd en dit jaar viel het me pas voor de eerste keer op. Wat we bejubelen op Naaimachine Dag is niet moeilijk te raden, toch? Als je aan een naaimachine denkt dan komt al snel de naam Singer bovendrijven. Nu moet je niet denken dat meneer Singer ook degene is geweest die voor het eerst in de geschiedenis van de mens een machine ontwikkelde die kon naaien. Nee die eer gaat naar de Franse kleermaker Barthélemy Thimonnier.

Het ontstaan van de naaimachine in vogelvlucht

In 1830 vraagt hij patent aan voor een machine waarmee met één draad gestikt kan worden. Dankzij deze uitvinding haalt Thimonnier het contract binnen om voor het Franse leger uniformen te mogen maken. Echter, zijn naaimachines werden door een aantal kleermakers en naaisters gezien als een bedreiging voor het voortbestaan van hun vak.

En wat doe je dan? Je vernielt gewoon alles. Elke vernieuwing, ongeacht in welke tijd je leeft, wordt vaak in eerste instantie gezien als een bedreiging in plaats van vooruitgang.

In 1846 vroeg de Amerikaan Elias Howe patent aan voor een naaimachine waarmee je een kettingsteek kon maken. Vanwege gebrek aan belangstelling voor zijn product en financiële kopzorgen verkocht hij zijn patent voor klein bedrag aan de Amerikaanse zakenman Isaac Merit Singer. Hoe het verder met de naaimachine van Singer ging hoef ik je vast niet te vertellen.

Nationale Gorilla Dag

Het is dit jaar 3 jaar geleden dat de eerste Nationale Gorilla Dag op initiatief van Gorilla Stichting Nederland werd georganiseerd. Vanaf die eerste keer is het een jaarlijks terugkerende dag geworden die altijd op de tweede zaterdag in juni wordt gehouden. Mensen worden opgeroepen op deze dag de ernstig bedreigde gorilla’s onder de aandacht te brengen via social media. Ook worden mensen vandaag opgeroepen om speciaal voor deze dag een ranger sponsoren, een gorilla symbolisch adopteren of een donatie te maken aan Gorilla Stichting Nederland.

De grootste aap ter wereld

In Safaripark Beekse Bergen leven sinds 2016 twee groepen westelijke laaglandgorilla’s. Eén groep bestaat uit één mannetje met 3 vrouwtjes en de tweede groep zijn 4 halfbroers. Uit de eerste groep, de haremgroep, is vorig jaar een baby gorillaatje geboren. Dat was een uniek moment omdat het de eerste baby gorilla- was sinds het Safaripark bestaat.

Ga jij deze zomer naar het Safaripark? Neem dan je oude mobiele telefoon mee om hem in te leveren zodat uit jouw oude telefoon coltan gehaald kan worden. Op deze manier help jij de met uitsterven bedreigde gorilla’s.

Onderstaande dagen staan ook gepland voor vandaag:

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht