13 juni – De Buitenspeeldag | Wereld Albinodag

De Buitenspeeldag

Heerlijk, we mogen weer buiten spelen! Op de Buitenspeeldag zal Nickelodeon tussen 13.00 en 17.00 de televisie op zwart gooien. Het idee hier achter is dat kinderen dan een zetje in de rug krijgen om lekker naar buiten te gaan. Maar beste ouders, vergeet ook niet de computer, tablet, spelcomputer en smartphone op “zwart” te zetten. Benieuwd of op de Buitenspeeldag in jouw buurt activiteiten zijn? Klik hier!

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon, Jantje Beton, Scouting Nederland, Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en wordt elk jaar op de tweede woensdag van juni gehouden.

Wereld Albinodag

Vandaag vieren we de “International Albinism Awareness Day” (IAAD), (Wereld Albinodag aka Internationale dag voor de sensibilisatie rond albinisme). Deze dag komt niet zomaar uit de lucht vallen, mensen met albinisme zijn een specifieke groep met specifieke behoeften die speciale aandacht nodig hebben. De diepgewortelde vooroordelen waarmee albino’s wereldwijd worden geconfronteerd belemmeren hen de toegang tot goede gezondheidszorg, sociale diensten, bekwame rechtsbescherming en geven aanleiding tot schending van de mensenrechten. Onderwijs en bewustmakingscampagnes kunnen helpen bij de bestrijding van discriminatie en stigmatisering. Albinism Europe ondersteunt dit met de campagne “Ik kijk uit voor albinisme” (#IlookOutForAlbinism).

Bijgeloof en stigmatisering

Als een donker gekleurd echtpaar in Afrika een albinobaby krijgt zijn de ouders en hun omgeving zich er niet van bewust dat het een erfelijke afwijking is en dat beide ouders het gen moeten dragen om albinisme door te geven aan hun kinderen. Daarom worden alleen de vrouwen die bevallen zijn van albinobaby’s verstoten door hun man en hun families of wordt de albinobaby te vondeling gelegd. Het ontstaan van albinisme wordt door veel Afrikanen op verschillende manieren verklaard:

  • gebruik van anticonceptie tijdens menstruatie (cultureel niet geaccepteerd)
  • straf van God vanwege verkeerd gedrag van één van de voorvaderen
  • de albinobaby is behekst of vervloekt

Uit welke hoek komt het grootste gevaar?

Kinderen, maar ook volwassenen, met albinisme worden vaak vermoord en/of verminkt voor lichaamsdelen of bloed. Toverdokters hebben de lokale bevolking namelijk wijsgemaakt dat bloed, weefsel of bot van een albino allerlei kwalen kan genezen of dat het geluk brengt.

Wellicht het grootste gevaar is de zon. Je kunt je wel voorstellen dat de lichte albinohuid erg gevoelig is voor de zon en snel verbrandt. Hierdoor loopt een grote groep permanent rond met tweedegraads brandwonden. Bijkomend feit: albino’s overlijden bijna allemaal op jonge leeftijd aan huidkanker. De meesten worden nog geen 35 jaar.

Albino’s zijn net zoals jij en ik!

Net zoals ieder ander mens zijn albino’s gewoon gemaakt van vlees en bloed, het zijn geen geesten (#NotGhosts). Sommige mensen geloven dat ze magische wezens of spoken zijn die ze mogen aanvallen en verwonden of verminken. Deze aanvallen kosten veel levens en veroorzaken ernstige trauma’s bij de overlevenden en hun families.

Maar de ergste uiting van discriminatie tegen personen met albinisme is om ze buiten de maatschappij te zetten zodat ze in een sociaal isolement terechtkomen. Albino’s hebben ook het recht om in veiligheid te leven, toegang tot adequate gezondheidszorg en goed onderwijs.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.