12 juni – Dag van het Dagboek | Dag van de #TreinRespect | Werelddag tegen Kinderarbeid | Internationale Shia Dag | Falafel Dag

Internationale Dag van het Dagboek

De geboortedag van Anne Frank (12-06-1929) is wereldwijd uitgeroepen tot Dag van het Dagboek (Dear Diary Day of Tagebuch Tag). Op deze dag besteden organisaties in verschillende landen aandacht aan het genre egodocument en dagboek. Het Nederlands Dagboekarchief introduceerde de Dag van het Dagboek in Nederland en sinds 2014 worden er activiteiten georganiseerd rondom dagboeken op de verjaardag van Anne Frank. Het Nederlands Dagboekarchief viert deze dag voor de vijfde keer, alleen niet op 12 juni. De viering is verzet naar vrijdagmiddag 29 juni, locatie Boekhandel Blankevoort in Amstelveen.

Dag van de #TreinRespect

In 2015 werd de Facebookpagina TreinRespect opgericht door een vijftal studenten van de Academie voor Popcultuur. Met de slogan “Schud de conducteur de hand” willen de studenten wederzijds respect creëren tussen reiziger en treinpersoneel. Reizigers worden uitgedaagd om een selfie met de conducteur te maken terwijl je hem of haar de hand schudt. Post deze online met de hashtag #TreinRespect op de Facebookpagina TreinRespect en/of op andere sociale media.

Werelddag tegen Kinderarbeid

Wereldwijd werken ongeveer 215 miljoen kinderen waarvan de meeste full-time. Meer dan de helft werkt in gevaarlijke omgevingen, in de slavernij of andere vormen van gedwongen arbeid. Ze worden ook gedwongen tot illegale activiteiten zoals drugshandel en prostitutie eveneens worden ze gebruikt bij een gewapend conflict. Als je bovenstaande cijfers laat bezinken dan kom je hopelijk tot dezelfde conclusie als ik, aandacht schenken aan de Wereldwijde Dag tegen Kinderarbeid is geen sinecure!

Generation Safe & Healthy

Dit jaar presenteren Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (SafeDay) en Werelddag tegen Kinderarbeid (WDACL) een gezamenlijke campagne voor veilige en beveiligde werkomgevingen voor alle (jonge) werknemers (in 2030) en voor het beëindigen van alle vormen van kinderarbeid (in 2025). Volgens ILO zijn er wereldwijd 541 miljoen jonge werknemers in de leeftijdscategorie van 15-24 jaar. Deze groep vertegenwoordigt meer dan 15 procent van de beroepsbevolking en zij lopen tot 40 procent meer risico op niet-dodelijke arbeidsblessures dan oudere werknemers.

Internationale Shia Dag

Op 12 juni 2014 transporteerde extremistische strijders van IS Iraakse luchtmacht cadetten naar Camp Speicher (een basis in de buurt van Tikritt), hen werd beloofd dat ze terug zouden keren naar hun families. Wat uiteindelijk volgde was een waar bloedbad met 1.566 Shia moslim slachtoffers en slechts één overlevende.

# 612ShiaDay

Internationale Shia Dag is in 2015 opgericht door Shia Rights Watch om de huidige schendingen van de mensenrechten onder de aandacht te brengen. De insteek van de dag is dat het een dag van herdenking en veranderingen moet zijn in plaats van een dag vol van verdriet.

Falafel Dag

Falafel zijn (gefrituurde) balletjes gemaakt van gestampte kikkererwten en/of (gedroogde) tuinbonen en kruiden. Volgens sommigen is het bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. De Israëli hebben falafel benoemd tot hun nationale snack en daar zijn de Palestijnen weer boos om want zij vinden dat de Israëli’s de traditioneel Arabische falafel hebben gestolen en het zich eigen hebben gemaakt. Maar goed, hoe vier je Falafel Dag? Heel simpel….eet het als ontbijt, bij de lunch en als avondeten. Smakelijke Falafel Dag!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.