13 augustus – Dag van de Linkshandigen

Sinds 1976 bestaat de Internationale Dag voor Linkshandigen, ook wel linkshandigendag genoemd. Er werd gekozen voor 13 augustus omdat die dag in het jaar 1976 op een vrijdag viel. Dubbel ongeluk of dubbel geluk?

Internationale Dag voor Linkshandigen

Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor alle dagelijkse ongemakken waar wij, ja ook ik, als linkshandigen in een rechtshandige wereld soms letterlijk tegen aanlopen.
Aangezien alles gebaseerd is op een rechtshandige wereld stuit je op behoorlijk veel nadelen maar waar nadelen zijn, zijn ook voordelen! Zo hebben sporters voordeel bij hun linkshandigheid, en er wordt beweerd dat linkshandige een creatieve brein hebben omdat de rechter hersenhelft beter is ontwikkeld. Ben je net zoals ik ook nog ééns linksbenig en je houdt van voetballen? Vele voetbalclubs zullen blij zijn met een linkspoot zoals jij!

Vaak wordt linkshandigheid geassocieerd met een aantal aandoeningen maar ook met een hogere intelligentie, met een kortere levensverwachting en er wordt zelfs gezegd dat linkshandigen banger zijn en moeite hebben om negatieve emoties een plekje te geven. Ik laat in het midden of dit waar is of niet.

Linkshandigen zouden meer kans hebben op onderstaande aandoeningen:

– borstkanker
– darmkanker
– beroertes
– schizofrenie
– autisme
– dyslexie
– epilepsie
– hazenlip

Hoe ervaar ik mijn linkshadigheid?

De breiles!

Ik kan me nog goed één voorval herinneren die plaats vond tijdens mijn lagereschool periode. Op een goede dag kregen we tijdens de handenarbeidles breiles. Ook ik zat klaar met mijn breipennen en volgde braaf alle instructies op maar hoe goed ik ook mijn best deed, het wilde maar niet lukken. Mijn handenarbeid-juf wist niet hoe ze mij linkshandig moest leren breien, het rechtshandig proberen was voor mij géén optie want ik was en ben een echte “lefty”. Om toch mijn handenarbeidles zinvol in te vullen mocht ik gaan figuurzagen. Nu weet ik niet of het aan mijn linkshandigheid ligt of dat ik gewoon onhandig ben maar bij figuurzagen sprong altijd het zaagje kapot.
Thuis vertelde ik natuurlijk dat de juf mij niet kon leren breien omdat ik links was. Ook mijn oma, die ik denk al breiend was geboren, hoorde het verhaal over mijn breiles aan. Zij kwam met de oplossing, ze zei: Gina, ga tegenover me zittten en doe precies wat ik doe. En ja hoor, Gina leerde breien.

Het botermesje!

Toen ik nog bij mijn ouders woonde was het gebruikelijk om een botermesje te gebruiken om de boter uit de botervloot op je boterham te doen. Je snapt het probleem wel, alles zit precies aan de verkeerde kant.

Het linkshandigheid zijn beïnvloed je leven, overal waar je komt loop je tegen problemen aan. Bij alle apparaten zitten de knopjes nét aan de verkeerde kant, de blikkenopener is niet te hanteren net zoals de schaar en ga zomaar door. Met auto rijden vind ik het wel prettig om links te zijn, schakelen doe je met rechts en ik kan mijn dominante hand aan het stuur houden. Veel veiliger!

Wist je dat gemiddeld 95 procent van de kangoeroes linkshandig zijn?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.